Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 3. 2020 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Hauki on hieno kala

Lohi on nykyisin niin ylivertainen kauppakala, että kotimaiset villikalat tahtovat jäädä unholaan. Ilahduinkin ikihyviksi kun sain lahjaksi Helsingin vesiltä pyydystetyn hauen.

Hauki on mielestäni voissa paistettuna aivan mahtavan makuinen kala. Siihen kehittyy paiston aikana hieman makea, pähkinäinen maku. Ruotoja on, mutta kun syö maltilla, ei niistä ole suurempaa haittaa. Kypsästä kalasta lihassyyt lohkeavat helposti ja ruodot on helppo havaita ja poistaa. Suurista hauista voi haararuotojen rivin leikata kokonaan poiskin. Sen yläpuolella sijaitseva ”sisäfilee” on täysin ruodotonta kalaa. Kauempaa Ahvenanmaan saaristosta syksyllä pyydystetyt hauet ovat valkolihaisia. Lapissa olen syönyt punalihaista haukea. Ne syövät joissa ja järvissä lohen- ja nieriänpoikasia, joista liha kaiketi saa hennon punaisen sävynsä.

Hauki on myös mukava kalastettava. Tartuttuaan uistimeen, se osaa panna kunnolla hanttiin. Talvella sitä voi kalastaa pilkkimällä. Hauesta saa mahtavia murekkeita, mutta tällä kertaa valmistin sen samalla tavalla paneroituna ja paistettuna kuin isoäitinikin aikoinaan teki.

Paistettua haukea

4 annosta
600-800 g nahatonta haukifileetä
suolaa, valkopippuria
vehnäjauhoja panerointiin
voita paistamiseen

Sellerimuusi
pala juuriselleriä ( 200 g)
3 isoa Rosamundaperunaa
suolaa, valkopippuria
voita
sitruunamehua

Munakastike
3 rkl voita
3 rklvehnäjauhoja
1/2 l maitoa
suolaa, valkopippuria
3 keitettyä kananmunaa
hakattua tilliä

Valmista ensin muusi. Kuori perunat ja selleri, keitä täysin kypsäksi. Soseuta ja mausta, pane sivuun odottamaan. Valmista sitten kastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Kuullota jauhoja hetki, mutta älä ruskista. Kaada maitoa vähän kerrallaan seoksen joukkoon ja sekoita vispilällä. Kun jauho kypsyy, kastike sakenee. Lisää maitoa kunnes saat mieleisesi paksuisen kastikkeen. Kiehauta ja lisää joukkoon hienonnetut kananmunat ja tilli. Leikkaa haukifileet annospaloiksi. Suolaa, pippuroi ja pyöräytä vehnäjauhoissa. Paista runsaassa voissa alhaisella lämmöllä. Kokoa annokset ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.


Aiheet: , , , , , , , , ,

2 kommenttia

 1. Mm, jo kyllä

  Mm, jo kyllä noilla lisukkeilla maittaisi hauki…!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Laura

  31. 1. 2011 0.38

 2. Kokeilkaapahan joskus kylmäsavustaa

  Kokeilkaapahan joskus kylmäsavustaa haukea. Kyllä unohtuu nuo ”kassi- lammikkopossut”.
  Siis; kaksi haukifilettä, voi olla useampiakin, riippuu savustimen koosta, nahkoineen, merisuolaa senverran päälle, että kun fileet nostaa ylös, liika karisee pois. Fileet lihapuolet vastakkain suolaantumaan kuudeksi tunniksi, sitten huuhdellaan nopeasti ja kuivataan. Annetaan kuivua huoneen lämmössä pari tuntia ja sitten pintaan tillirouhetta ja mintturouhetta.
  Fileet savustimeen nahkapuoli alaspäin, lämpö säädetään alle 28 plusastetta. Sitten hoidellaan savustinta, savustuskiekkoja lisäillen tuommoiset 12 tuntia. Kiekko palaa noin kaksi tuntia.
  Lopputulos on aivan mahtava.
  Savustimeni on vanha toimiva jääkaappi ja siellä alahyllyllä savunkehitin. Lämpötila hoidellaan kohdalleen jääkaapin lämpötilan säätimellä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kalle Pohjola

  19. 3. 2011 16.43

Kirjoita kommentti