Helppoja kesäherkkuja -2
Seitsemän yrtin rahkakastike kuului suuren saksalaisen humanisti, kirjailija, runoilija ja taidemaalari Goethen lempiherkkuihin. Goethen äidin luomasta kastikkeesta on olemassa monta ”aitoa” ohjetta. Netistä niitä löytyy nimellä ”frankfurter grüne sosse”.
– Muistatko tämän Umami -ohjeen viime kesältä? Se on taas ajankohtainen. Kylmä kastike sopii lisäkkeeksi kaikkiin kesäruokiin.
Kastikkeessa yhdistyvät mukavasti kermaviilin, rahkan, ruoanvalmistusjogurtin, smetanan tai ranskankerman happamuus ja useiden yrttien aromit. Voit kehitellä mieleisesi kastikkeen yhdistelemällä makusi mukaan eri maitotuotteita yrtteihin. Jos teet rahkapohjaisen kastikkeen, käytä hieman smetanaa tai ranskankermaa mehevöittämiseen. Yrttikastike sopii lisäkkeeksi kasvisruoille, lisäkkeeksi kaloille tai grillatulle lihalle sekä tietenkin levitteeksi täytettyihin lepiin.
Yrttikastike
basilikaa, rakuunaa, timjamia, suolaheinää, tilliä, persiljaa, ruohosipulia, sipulia ja sipulin vartta
1 dl maitorahkaa
1 dl kermaviiliä
2 kovaksi keitettyä munaa
1/2 tuore kurkku
2 tl dijonin sinappia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
Leikkaa yrtit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuutioi kananmunat ja kurkku.
Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi kastikkeeksi. Anna makujen vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Frankfurter grüne sosse
Goethen äidin kuuluisa ohje sisälsi:
Kirveliä, krassia, persiljaa, ruohosipulia, kurkkuyrttiä, tilliä, suolaheinää
rahkaa, jogurttia, maustekurkkua, kananmunaa, sipulia, sinappia, suolaa ja pippuria
Oi, tuli ihan
Oi, tuli ihan krassin maku suuhun pitkästä aikaa, mistähän sitä hankkisi?!
Laura
21. 7. 2009 22.52