Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 8. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Helppoja kesäherkkuja

Rapujen ystävä voi ostaa pyrstöjä pakasteena tai tilliliemeen säilöttynä. Maku on lähes yhtä hyvä kuin tuoreissa ja euroja säästyy. Grillikausi jatkuu vielä kuumana. Marinadit ja kastikkeet ovat koko homman juju!

Muutama marinoinnin niksi

Lihat kannattaa panna marinadiin heti kaupasta tulon jälkeen. Annospaloiksi leikattuina ne ehtivät hyvin imeä itseensä makua lyhemmässäkin ajassa. Jos ruoanvalmistukseen ei kulu kovin pitkää aikaa, voit lihat jättää kelmulla peitettyinä marinoitumaan huoneenlämpöön tunniksi pariksi. Porsaanlihan marinointiin sopivat mielestäni parhaiten hieman suolaisenmakeat, kiinalaistyyliset maut.

Vaikka kuvassa lihat ja vihannekset onkin pujotettu samaan vartaaseen, suosittelen molempien paistamista omassa vartaissaan. Näin molempien kypsymistä on helpompi tarkkailla. Jos käytät puisia vartaita liota niitä ensin, etteivät ne pala grillissä. Jos pujotat vartaaseen pieniä tuotteita, äyriäisiä tai kalaa, kannattaa käyttää kahta varrastikkua rinnakkain. Silloin tuotteet eivät pääse pyörimään vartaassa kääntelyn aikana.

Kuivaa marinadi lihojen pinnasta ennen grillausta. Voit sipaista marinadia lihoille grillauksen edetessä. Jos marinadia on runsaasti, se syttyy herkästi palamaan.

Tarjoa liharuokien lisääkkeenä aina runsaasti salaattia ja muita vihanneksia, varsinkin nyt kun ne ovat parhaimmillaan.

 

Ravunpyrstöleipä

200 g pakastettuja tai tilliliemeen säilöttyjä ravunpyrstöjä
2 keitettyä kananmunaa
yrttirahkakastiketta (helppoa kesäruokaa -3 ohje)
hyvää ruisleipää
tilliä

Sulata ravut pakkauksen ohjeen mukaan tai valuta liemestään. Keitä kananmunat. Levitä leiville yrttirahka-kastiketta, kananmunat ja päälle muhkea kerros ravunpyrstöjä. Tarjoa alkupalana, lounaalla tai iltapalana hyvän viinin kera.

Porsaanliha-kasvisvartaat

1 porsaansisäfilee
eri värisiä paprikoita samankokoisina paloina
herkkusieniä
(sipulia, kesäkurpitsaa, keitettyjä perunoita jne. maun mukaan)

Marinadi
1 dl chiliketsuppia
1 tl chilijauhetta
3 rkl hunajaa
3 rkl soijakastiketta
suolaa, pippuria
Provencen yrttisekoitusta

Poista lihasta kalvot, paloittele se kuutioiksi ja upota valmiiksi sekoitettuun marinadiin vähintään puoleksi tunniksi. Paloittele vihannekset saman kokoisiksi paloiksi ja pujota vartaisiin. Grillaa käännellen kunnes liha on kypsää ja vihannekset pehmentyneet.

Lisäke
Vihreää salaattia ja hyvää kastiketta
(ks. salaattia ja savukalaa jutusta kastikkeen ohje)

Kastikkeeksi käy Felixin chili-sauce sellaisenaan vallan mainiosti. Voit sekoitella myös timjamia joukkoon halutessasi.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti