Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 2. 2016 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hyviä punkkuja

Sain maistaakseni kolmenlaista punkkua. Ranskalaista Côtes du Rhônea, italialaista Raffinato Governo Toscanoa sekä espanjalaista vuosikertaviiniä Faustino V Reservaa.

Jokaisella viinillä on selkeä oma karaktäärinsä ja ruoat, joiden kanssa ne maistuvat parhailta.

Olin kerran työmatkalla Ranskassa tekemässä juttua vuohenjuustoista. Kentällä minua odotti viehättävä Pariisitar, joka kuljetti minut maaseudulla sijaitsevaan luomujuustolaan. Paikka oli todella hurmaava. Suurkapungin melu ja pöly jäi hetkessä taakse. Tilalla oli työssä paljon nuoria, jotka asuivat yhteisessä isossa talossa kommuunissa. Luonnonmukainen elämäntyyli tuntui ja näkyi kaikkialla. Kukat kukkivat, hedelmäpuut notkuivat hedelmiä. Ranskalainen maaseutu näyttäytyi kauneimmillaan. Kutut olivat todella humoristisen näköisiä, ne olivat oppineet marssimaan kiltisti täysin utarein lypsykaruselliin helpotusta saamaan.

Palatessamme takaisin Pariisiin juttelimme ranskalaisesta ruoasta ja viinistä yleisesti. Michele kertoi, ettei juurikaan käyttänyt alkoholia. Nuoret juovat sitä yhä vähemmän hän sanoi. Etenkään lounaalla ei enää juoda viiniä, koska halutaan olla pirteitä ja tehokkaita. Juustot kuuluivat hänelläkin kuitenkin jokapäiväiseen elämään. Paria kolmea laatua tarjoillaan yleisesti päivällisellä salaatin jälkeen, ennen jälkiruokaa. Michele kertoi nauraen, äitinsä muistuttavan häntä aina: ”Michele, kyllä sinun täytyy juoda hieman viiniä juustojen kanssa, jotta ne sulavat.” Tässä saattaakin piillä ranskalainen paradoksi. Ehkä rasva tosiaan sulaa paremmin hapokkaan viinitilkan avustamana.

Kysyin, mistä viinistä hän pitää eniten. Vaikea kysymys maassa, jossa viinejä on valtavat valikoimat! Nopeasti hän kuitenkin sen sanoi. Yleensä ostan Côtes du Rhône alueen viinejä hän kertoi.

Monikäyttöinen hanaviini

Tässä hanapakkauksessa oleva alueen viini on marjaisan raikas ja yrttinen maultaan. Ranskassa on juusto vuoden jokaiselle päivälle. En tiedä mikä juusto parhaiten juuri tälle viinille sopisi, mutta ajattelin tulevana pääsiäisenä tarjota sitä lampaanfileelle, jonka olen kuorruttanut pehmeällä vuohenjuustolla Ranskan matkani muistoksi. Tämä on tyypillinen ruokaviini, siinä on tanniinia, joten se ei ehkä ole parhaimmillaan sellaisenaan maisteltuna.

<strong>Ogier Côtes du Rhône La Promesse Rouge 2013 hanapakkaus 34,90 €

Seurusteluviini

Mennäänkö meille juomaan lasilliset punaviiniä? Siihen tarkoitukseen Raffinato Governo Toscano sopii oikein hyvin. Viinissä on pehmeä maku ja mutkaton rakenne. Tottahan toki se sopii pastaruokien kanssa sekä piknikreppuun salaattien seuraksi.

923227

Pihviviini

Oletko muhevan pihvin ystävä? Itselläni lihansyönti keskittyy kesäisiin grillauksiin ja syksyisiin muheviin lihapatoihin. Nyt pihviä teki pitkästä aikaa mieli. Faustino V reservaa voi kutsuakin varsinaiseksi pihviviiniksi. Mieleen tulee Andalusian kuuma auringonpaahde ja vapaana käyskennelleiden härkien lihaisa maku, pihvin tiristessä viiniköynnöshiilloksella.

Faustino V sai numeronsa siitä, että reserva viinejä kutsutaan ”viidennen vuoden viineiksi”. Ensimmäisenä vuonna rypäleet kerätään. Toisen vuoden reserva-viinit ikääntyvät tynnyrissä. Kolmannen tai neljännen vuoden ne ovat pulloissa ja vihdoin viidentenä vuotena ne ovat myyntivalmiita.

006826

Faustino on todellinen pihviviini. Se sopii myös riistalle sekä koville juustoille. Kokeilla kannattaa tietysti Manchegoa, mutta uskoisin, että mustaleimainen vuosikertaemmental olisi myös hyvä makupari. Sitä täytyy kokeilla! Pidän itkevästä mustaleimasta ja aiemmin olen maistellut sitä Torreksen Mas La Plana vuosikertaviinin kanssa. Hieno yhdistelmä! Jääkaapissa odottaa kaksi hienosti marmoroitunutta naudan ulkofileepihviä. Kietaisen ympärille ohuen pekonisuikaleen,

Tästä viinistä sanotaan, että se on tasapainoinen ja hyvärakenteinen. Aromissa on karpaloa, viikunaa, nahkaa, mausteisuutta ja setripuuta. Vuosikertaviinistä joutuu maksamaan tietysti hieman enemmän. Hinta Alkossa 17,99 €

Tuotekuvat Alkon sivuilta.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti