Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kapustaleipä

Tämän helpommaksi ei leivän leipominen tule. Käsiäkään ei tarvitse kastaa taikinaan. Ainesten sekoittaminen hoituu ”kapustalla” tai puuhaarukalla.

Kehittelin tämän leivän kun kasvatin pitkät kynnet, enkä halunnut kastaa käsiä taikinaan. :) Tämä leipä valmistuu nopeasti ja se on hyvin salliva raaka-aineiden suhteen. Siitä tulee joka kerran hieman eri näköinen ja makuinen. Koska taikina jätetään melko löysäksi rakenteesta tulee pehmeä ja hieman huokoinen.

Mausteita voi jokainen lisätä makunsa ja käyttötarkoituksen mukaan. Erilaiset jauhot ja jauhosekoitukset sopivat hyvin, kunhan enin osa jauhoista on vehnä- tai hiivaleipäjauhoja. Halutessaan taikinapohjaan voi murskata valkosipulinkynnen, tuoretta timjamia, kuutioitua aurinkokuivattua tomaattia, hieman juustoraastetta jne.

Kapustaleipä

noin 3 dl vettä
1/2 tuoreesta hiivasta tai 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria tai juoksevaa hunajaa
(2 tl Provencen yrttisekoitusta)
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
niin paljon vehnäjauhoja, että taikina pysyy muodossaan pellillä
(5-6 dl)

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa sekoita se ensin pieneen määrään jauhoja ja sitten noin 42 asteisen veden joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita pyörittävin ja nostelevin liikkein aineet hyvin sekaisin. Lisää niin paljon jauhoja, että taikina alkaa kunolla irrota kulhon reunoista. Kaada se leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai pellille ja muotoile suorakaiteen muotoiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Kohota kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia kunnes pinta on ruskea ja leipä kumisee koputeltaessa. Jäähdytä ritilän päällä, ettei pohja kostu. Halkaise leipä keskeltä kahtia ja leikkaa edelleen annospaloiksi.

Itse kohotan leivän yleensä uunissa, johon olen kytkenyt valot päälle. Uunissa ei vedä ja taikina kohoaa hyvin. Paistamista voi jatkaa suoraan kääntämällä termostaatin 200 asteeseen kun leipä on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kehittele oma kapustaleipäsi!

leipä (1 of 1)


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti