Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 3. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Keväinen kalakeitto

Tämän ihanan, ruokaisan ja lämmittävän kalakeiton ohjeen sain ystävättäreltäni. Pieni pilkkomisen vaiva kannattaa nähdä, sakea ja reilusti chilin makuinen vihannesliemi on koko ruoan juju.

Kotimaisen villikalan saanti saattaa olla kiven alla. Lohta on monessa muodossa, kuha ja siika ovat usein jo viljeltyjä ja ahven on harvinaista ja hintavaa. Onni niillä, jotka saavat kalaa omista pyydyksistä. Muikku on järvisuomen mahtiherkku. Ystäväni Jatta valitsi keittoonsa pakastettua puna-ahventa. Kala saa olla tiivislihaista, että fileet eivät hajoaisi kypsennettäessä.Jatan kalakeitto

Mausta kalafileet

noin 800 g puna-ahventa tai kuhaa
suolaa ja pippuria
öljyä
1/2 sitruunan mehu

Hienonna kasvikset

öljyä
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni punainen chili
1 punainen ja 1 keltainen paprika kuutioituna
3 isoa perunaa kuutioituna
4 kaltattua tomaattia
1/2 pulloa kalafondia (Bong touch and taste)
1 l vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä

Mausta sulaneet kalafileet suolalla ja pippurilla, jätä maustumaan sillä välin, kun vamistat vihannesliemen. Kuullota vihanneskuutioita öljyssä, aloita hienonnetuista sipuleista, ripsauta jo tässä vaiheessa joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon kuutioitu chili, paprika- ja perunakuutiot sekä kaltatut, kuutioidut tomaatit. Kääntele vihanneksia hetken aikaa ja lisää liemet. Hauduta, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa, liemen pitää olla lämpimän mausteinen. Paista kalafileet kuumassa öljyssä nopeasti kypsiksi, mausta sitruunamehulla. Annostele lautasille ensin vihanneslientä ja nosta päälle paistetut kalat.

Jatan kalakeitto

Tämä on niin ihana ruoka, että on pakko sanoa Bon Appétit!


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti