Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 9. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimes Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Kutsutaan ystävät kylään

Näinä somen, tekstiviestien ja sähköpostien armoitettuina aikoina on virkistävää tavata ystäviä ihan nokatusten. Yllätysvieraatkin kannattaa toivottaa tervetulleeksi eikä tarjottavien puute tai kodin mahdollinen epäjärjestys saisi olla sille esteenä. Pääasia on, että tavataan ja viritellään mielenkiintoisia keskusteluja.

Olen monesti miettinyt esim. Tuusulan taitelijaperheitä. Elettiin aikaa, jolloin kännyköistä ja tietokoneista ei ollut vielä aavistustakaan. Matkat kestivät pitkään, kirjeet kirjoitettiin käsin, sanomalehtiä ilmestyi, mutta muuten tieto ja sivistys levisivät vain ihmisiä kohtaamalla. Mestarit kokoontuivat usein toisillensa kylään, vaikka Halosenniemeen. He olivat kaikki kuuluisia ja matkustelleet maailmalla, menestyneet ja vaihtoivat sitten matkakokemuksia ja perhekuulumisia yhteisten aterioiden äärellä. Takuuvarmasti käytiin myös keskustelua Suomen poliittisesta tilanteesta ja tulevaisuudesta sekä muista päivänpolttavista asioista.

Kun ihmiset kohtaavat, vaihdetaan mielipiteitä ja jaetaan jotain henkilökohtaista tai maailmanlaajuista. Mielestäni juuri hyvät keskustelut ovat elämän suola. Rakastan hyvin virinneitä filosofisia keskusteluja, joissa kaikkia kiinnostavaa aihetta ruoditaan mahdollisimman monelta kannalta ja ajatukset sinkoilevat. Hyvä keskustelu on sellainen, jossa jokainen saa vuorollaan esittää vapaasti (mutta lyhyesti!) omia näkökantojaan ja muut kommentoivat sitten niitä. Ketään ei jyrätä eikä kukaan puhu yksin. Mielipiteet eroavat joskus paljonkin, mutta niin pitää ollakin. Erilaisuus hyväksytään, sillä mistään asiasta ei ole olemassa absoluuttista totuutta. On myös kasvattavaa huomata, kuinka monesta asiasta on itsekin vuosien varrella joutunut muuttamaan mielipidettään muiden näkökulmia kuunnellessa. Onneksi ei tarvitse jäädä yhdenkään ajatuksen vangiksi. Joka päivä voi muuttaa mielipidetään ja aloittaa elämänsä uudelleen.

Yllärivieraiden tarjottavat

Yllätysvieraiden varalle kannattaa aina pitää varastossa jotakin pientä. Jo kekseillä, juustopalalla, oliiveilla, haudutetulla teellä tai pullollisella viiniä pääsee pitkälle. Itse selvisin yllättäen eteen tulleista tarjoiluista yhdellä lehtivoitaikinapaketilla ja parilla täytteellä.

1 paketti lehtivoitaikinaa valmiiksi kaulittuina paloina. Sulata palat huoneenlämmössä tai jääkaapissa ja leikkaa edelleen neliöiksi. Asettele neliöt uunipellille leivinpaperin päälle.

Sienitäyte

noin 1/2 l pakastettuja metsäsieniä (kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai sekasieniä)
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl ketsuppia
1 dl soijakermaa tai kevytkermaa
suolaa, pippuria
1 dl hakattua tilliä tai persiljaa

Sulata sienet. Haihduta sienistä neste pannulla ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli, ketsuppi ja kerma. Keitä seosta kokoon ja mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja tillillä tai persiljalla. Jäähdytä. Lusikoi täytettä lehtitaikinaneliöiden keskelle. (noin 2 rkl) Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes taikina on kohonnut muhkean lehteväksi täytteen ympärillä ja paistunut pinnalta pähkinäisen ruskeaksi. Tarjoa haaleina teen tai hyvän viinin kanssa.
omenaleivoksets

Omenatäyte

4  aromikasta omenaa
1 tölkki sitruunarahkaa
sokeria/kanelia

Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa ne joko kuorittuina tai kuorimattomina viipaleiksi. Lusikoi lehtitaikinalevyn keskelle ensin sitruunarahkaa ja asettele sitten päälle omenaviipaleita. Ripottele omenoille vielä kanelia ja sokeria. Sokeri voi olla myös tummaa ruoko- tai fariinisokeria. Paista kuten sienipiiraat 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sirottele pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
namuts

Keksi itse lisää täyteideoita. Ryöpätyt ja pilkotut vihannekset, aurinkokuivatut tomaatit, katkaravut tai savuporo tuorejuuston kanssa. Vaihtoehtoja täytteisiin on vaikka kuinka paljon. Voitaikinaleivonnaiset kannattaa tarjota valmistuspäivänä. Uuni- tai mikrolämmitys saattaa vielä seuraavana päivän auttaa, mutta tuoreena ja lämpöisenä tarjottuna ne ovat parhaimmillaan. Kerro kommenteissa oma onnistunut täyteideasi.

Suklaata on vaikea vastustaa. Oletko kokeillut, miten hyvältä konvehdit maistuvat haudutetun ja aromatisoidun teen kanssa?


Aiheet: , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Noita sienitäytehommeleita täytyy

    Noita sienitäytehommeleita täytyy kokeilla, sillä pari ystävää kasvissyöjiä ja aina ongelma mitä tarjota

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pia

    11. 9. 2009 0.58

Kirjoita kommentti