Lohi-perunagratiini
Mehevän muhevat perunagratiinit maistuvat niin aikuisille kuin lapsillekin. Kun perunagratiiniin lisää lohta ja makuaineeksi kylmäsavulohta, ollaankin jo herkkuruoan äärellä. Koskaan ei ole niin täynnä, etteikö vielä voisi ottaa vähän lisää gratiinia. Parhaimmalta taitavat maistua rapeaksi paahtuneet reunat, jotka tiskaaja pääse kaapimaan suuhunsa ennen urakkansa aloittamista.
Voit valmistaa tätä ruokalajia varioiden myös muista kaloista (ahven, kuha). Lohi on helppo perata ruodottomaksi ja punaisine lihoineen näyttää kauniilta valmiissa gratiinissa. Sinihomejuustosta pitävät, voivat kruunata herkun vaikkapa Aura-juusto muruilla. Auran asemesta mainio kuorrutusjuusto gratiineihin on esimerkiksi erittäin maukas ruotsalainen Västerbottensost, jota löytyy ainakin valmiina raasteena joistakin marketeista. Tietysti kotimaisistakin juustoraasteista löytyy monta hyvää vaihtoehtoa, joko voimakasta tai miedompaa.
Lohi-perunagratiini
vajaa 1 kg kiinteämaltoista perunaa
400 g lohifileetä
200 g kylmäsavulohifileetä
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
voita tai öljyä
2 dl kermaa
2 munaa
1/2 dl hakattua tilliä
3 tl karkeaa dijoninsinappia
suolaa, pippuria
Lisäke
2 dl sinappikurkkurelissiä
10 cm:n pätkä tuoretta kurkkua kuutioina
1 maustekurkku (tai venäläinen kurkku) kuutioina
Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kuori ja viipaloi. Kuullota sipulit pehmeäksi voissa. Lisää joukkoon kerma, sinappi, tilli ja munat. Sekoita hyvin. Leikkaa nahaton ja ruodoton lohi ohuiksi suikaleiksi ja kuutioi kylmäsavulohi. Lado perunat ja lohiviipaleet vuorotellen limittäin uunivuokaan. Ripottele lohiviipaleille mausteeksi kylmäsavulohikuutioita. Kaada sipuli-kerma-muna-sinappiseos päälle. Tee gratiiniin koloja puulastalla, jotta kerma vetäytyy kunnolla kaikkiin koloihin. Paista 200 asteisessa uunissa 35 minuuttia. ”Tuunaa” valmis kurkkurelissi tuoreilla sekä maustekurkkukuutioilla ja tarjoa lisäkkeenä.
Bon Appétit!