Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 1. 2010 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Made on kauden kala

Ennen vanhaan mateen sanottiin auttavan ”kevättymään” eli vitamiinivajaukseen. Tuoretta ruokaa ei aiemmin ollut talvisin tarjolla kuten nykyisin on, joten mateesta saatu ravintolisä tuli todelliseen tarpeeseen.

Made onkin ravintorikas kala. Siinä on paljon proteiinia, hyviä rasvoja, fosforia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, b-vitamiineja sekä A-vitamiinia. Se on myös vähäruotoinen. Jos ruotoja tulee lautaselle asti, ne on helppo havaita suuren kokonsa ansiosta. Mateen käsittely kotioloissa ei ehkä ole miellyttävää. Kauppiasta voi pyytää nylkemään ja fileoimaan kalan valmiiksi. Ruoto kannattaa kuitenkin ottaa mukaan ja keittää liemeksi. Päätä en suosittele keitettäväksi, liemestä saattaa tulla sameaa.

Mateet ”kujeilevat” juuri tähän aikaan jään alla kun kosiomenot ovat käynnissä. Naaraskala ui uroksen luo pää painuksissa eviään heilutellen. Lopuksi se laskee mädin ja koiras sen päälle maidin. Tämän jälkeen naaras vielä sekoittaa ne toisiinsa nopeilla pyrstönliikkeillä.

Ehkäpä ennätämme ennen kosiomenoja ja saamme pelastettua upean ja miedon makuisen mädin omiin suihimme. Merestä kalastetun mateen mätiä ei välttämättä tarvitse pakastaa ennen käyttöä. Järvimateen mäti sen sijaan on syytä pakastaa. Mätimunat ovat tosi pieniä ja läpikuultavia. Maku on hienostuneen mieto. Mateen liha muistuttaa koostumukseltaan turskaa. Se on vaaleaa ja kiinteää. Myös mateenmaksa kannattaa ehdottomasti käyttää. Sen voi kuutioida ja paistaa nopeasti pannulla keiton pinnalle koristeeksi.

Perinteinen madekeitto on vertaansa vailla oleva herkku. Löysin vaihtoehdoksi tämän thaihenkisen keiton ohjeen Pro Kalan sivuilta.

Hakaniemen hallissa vastapyydettyä madetta myy ammattikalastaja Magnus Ekström. Hän pyytää kalat Hangon vesiltä. Hangon edustallakin on tänä vuonna yli 30 cm paksu jääpeite. Se on siellä harvinaista. Mateita on saatu paljon. Magnuksen kaupassa kala nyljetään ja käsitellään asiakkaan toiveiden mukaan.

made

Thaihenkinen madekeitto

4 annosta
noin 600 g ruodotonta madefileetä

Keittoon
1 1/2 l kalalientä fondista
(tai itse tehtyä)
1 sipuli
1 pieni purjo
2 porkkanaa
6-8 perunaa
1-2 varsisellerin vartta
2 tl rypsiöljyä
n. 2 tl vihreää currytahnaa
200 g (pakaste) parsakaalia
1-2 dl kookosmaitoa
ripaus pippuria myllystä
(vihreää thaicurryjauhetta)
2 rkl silputtua korianteria, persiljaa tai tilliä

Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Suikaloi porkkanat ja kuoritut perunat sekä selleri. Kiehauta hienonnetut sipulit öljyssä kattilassa. Lisää currytahna ja porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle kalaliemi ja lisää perunat ja selleri. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Kumoa joukkoon parsakaalin kukinnot sekä made ja halutessasi paloiteltu mateen maksa keittoon ja hauduta vielä noin 5 minuuttia. Lisää keittoon lopuksi kookosmaito, hienonnettu tilli ja ripaus mustapippuria. Kuumenna keitto ja tarkista maku.

Mukailtu ohje ja kuvat www.prokala.fi

Perinteisen madekeiton ohje:
http://umami.fi/ruoka-juoma/tiia/kalakeittojen-aatelia/


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti