Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 6. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Makupaloja perunasta

Rakastan uusia perunoita. On ollut onni kasvattaa niitä omassa puutarhassa. Kesällä perunoiden matka pellolta pöytään on lyhyt. Kuokkimisesta on tuskin kulunut kymmentä minuuttia, kun ne jo kiehuvat kattilassa.

Mielestäni myytävien uusien perunoiden taso on vuosien varrella noussut huimasti. Paras peruna on kiinteä, siinä on hyvin ohuet kuoret ja malto makeahko. En ole ymmärtänyt perunoiden pesua ja turvetusta lainkaan, vaikka sillä on oma selityksensä. Savimaassa kasvaneet perunat ovat tosi likaisia, eikä kukaan haluaisi niitä sellaisena ostaakaan. Kun peruna sitten pestään, se tarvitsee suojakseen turvetta. Valitettavasti perunoiden pinta nahistuu hyvin nopeasti tässä käsittelyssä ja muuttuu nahkamaiseksi. Hiekkamultamaan perunoista enin lika karisee helposti pois. Ostan aina siistejä, mutta pesemättömiä perunoita. Tuoreesta perunasta kuori lähtee helposti ilman sen kummempia työvälineitä. Kaikkien kuorihaituloiden ei tarvitse lähteäkään, ne ovat ihan hyvää syötävää nekin.

En ole huomannut suurta eroa sillä, paneeko ne kiehumaan kuumaan vai kylmään veteen. Keittämisessä pitää kuitenkin olla tarkkana, jotta perunat ovat varmasti kypsiä, mutta eivät kuitenkaan pääse hajoamaan. Tilliä ja suolaa käytän reilusti keitinvedessä. Kun perunat ovat kiehuneet ja vesi kaadettu pois, höyrytän niistä enimmän veden pois ja monesti panen tarjoiluastiaan vielä kankaisen lautasliinan, jonka sisälle ne käärin. Näin perunat pysyvät lämpiminä eivätkä kostu.

Keitän perunoita aina reilusti ja käytän seuraavana päivänä moniin tarkoituksiin. Salaatteihin, pyttipannuun, grillinyytteihin, grillivartaisiin jne.

Tällä kertaa tein niistä vieraille pieniä suloisia suupaloja.

Valmistus on helppoa

Halkaise pienet perunat. Leikkaa kuperasta puolesta pieni pala pois, jotta ne pysyvät pystyssä tarjoiluvadilla. Valmista erilaisista ranskankermalla ohennetuista ja maustetuista tuorejuustoista, maustetusta smetanasta tai vaikka yrteillä maustetuista rahkasta tahnoja ja lusikoi tai pursota perunoille. Koristele tahnat yrteillä ja lisää halutessasi lisämauksi, silliä, katkarapuja, lohta, mätiä, kylmäsavuporoa jne. Helpot herkut ovat valmiit! Käytä reilusti mausteita, perunan oma maku on niin mieto, että se vaatii vahvistusta.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti