Umami muualla Facebook

Julkaistu 31. 1. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Mehevät jauhemaksapihvit

Jauhetusta maksasta valmistat helposti mehevät pihvit, joista lapsetkin tykkäävät. Maksa on terveellistä, koska se sisältää paljon rautaa. Se on myös edullista, joten maksaa kannattaa pitää ruokalistalla pari kertaa kuussa. Tarjoa pihvien kanssa vaikka perunamuusia tai bataatti-perunamuusia ja puolukoita muodossa tai toisessa.

Maksa, munuaiset ja sydän sisältävät energiaa suurinpiirtein yhtä paljon kuin naudanpaisti. Kieli, ja yleensä vain herkkusuiden suosima kateenkorva, ovat rasvaisempia ja energiapitoisempia. Veri luetaan sisäelimiin, ja se on vähärasvaista ja -energistä.

Sisäelimet sisältävät enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin liha. Maksa on A-vitamiinin lähteenä paras, kuten veri on puolestaan raudan lähteenä. Muissakin sisäelimissä on runsaasti rautaa, mutta maksassa, munuaisissa ja kateenkorvassa on lisäksi raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia yhtä paljon kuin marjoissa ja hedelmissä. Raudan lisäksi niissä on monipuolisesti muitakin kivennäisaineita. Sisäelimet ovat myös hyviä B-ryhmän vitamiinien lähteenä.

Jauhemaksapihvit Tiian tapaan

3 dl raastettua bataattia
1 pieni sipuli hienonnettuna
voita
2 tl meiramia
valkopippuria myllystä
2 tl suolaa
2 kananmunaa
1 rkl perunajauhoja
400 g jauhettua maksaa
voita paistamiseen

Lisäkkeet

puolukoita, puolukkasurvosta tai -hilloa
paistettua sipulia
bataatti-perunamuusia
ruisleipää

Raasta bataatti ja hienonna sipuli. Kuullota ne voissa pehmeiksi ja jäähdytä. Sekoita bataatti-sipuliseos jauhemaksan joukkoon ja muut aineet jauhetun maksan joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista pihvejä voissa pannulla alhaisella lämmöllä kolmen kappaleen ryhmissä. Jauhemaksapihvien kumppaniksi sopii hyvin voissa kullanruskeaksi kuullotetut sipulirenkaanpuolikkaat ja bataattti-perunamuusi. Puolukkasose tai -hillo kuuluvat tietysti maksaruokien seuraan.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies

 


Aiheet: , , , , , ,

3 kommenttia

 1. Miksi naudan maksaa

  Miksi naudan maksaa lyötyy,mutta sika?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kissa

  31. 1. 2013 21.00

  • Harmi tosiaan, että

   Harmi tosiaan, että sianmaksaa ei juuri ole myynnissä. Olisiko kysymys huonosta menekistä? Sianmaksan maku on naudan maksaa vähän voimakkaampi, mutta ei mitenkään huono. Meidän kuluttajien pitää pyytää kauppaa ottamaan myyntiin myös sianmaksaa, ehkä sitä sitten alkaisi saada.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   1. 2. 2013 11.55

Kirjoita kommentti