Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 1. 2015 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Meribassia ja vihanneksia

Onpa joskus hyvä lähettää nälkäinen mies ruokakauppaan. Tuliaisiksi saattaa saada todellisia yllätyksiä. Lohta lähetin miehen hakemaan, mutta kassista putkahtikin esille herkullinen juomubassi!

Enpä ole moista kalaa aiemmin syönytkään! Sitä tulee ainakin Hakaniemen halliin hankolaisen kalastajan Magnus Ekströmin puotiin Tanskasta. Sieltä mies osti kalan juomubassin nimellä. Lidl myy meribassia, lienee samansukuinen kala!

Kivan kokoiset fileet! Yhdestä kalasta riitti oikein hyvin kaksi annosta. Kilohinta on kohtuullinen kotimaisiin kaloihin verrattuna. Perattuna noin 19.00 €/ kg.

 

Huomioita. Kalafileet ovat kiinteät, eikä nenässä tunnu ”kalanhajua”. Yritän oikein nuuhkia, mutta hyvin viileiltä ja puhtailta fileet tuoksuvat. Herkullista!

En ollut varautunut tähän ruokalajiin, joten vihanneskaapista otettiin mitä oli. Nahistumaan jäämäisillään ollut fenkolinpuolikas sopi makuihin erittäin hyvin.

 

kuva (7)

Meribassia ja uunivihanneksia

2 perattua ja suomustettua juomu/ meribassin fileetä
suolaa
voita ja rypäleensiemenöljyä paistamiseen

Uunivihannekset

4-6 perunaa koon mukaan
1 punainen paprika suikaleina
1 pieni fenkoli tai 1/2 suuremmasta suikaleina
1 punasipuli suikaleina
suolaa,sokeria, mustapippuria
rypäleensiemenöljyä (tai muuta neutraalin makuista öljyä)

sitruunaa viimeistelyyn

Leikkaa kalafileiden pintaan matalia viiltoja. Ripottele ja hiero suolaa molemmille puolille. Valmistele uunivihannekset. Halkaise tai lohko perunat ja suikaloi muut vihannekset. Pane ne leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle suolaa, sokeria, mustapippuria ja valele tilkalla öljyä. Kääntele vihannekset hyvin mausteen ja öljyn seoksessa. Pane vuoka kypsymään 200 asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi. Kokeile perunoiden kypsyyttä tikulla. Sulata pannulla reilu nokare voita (2 rkl) ja 2-3 rkl rypäleensiemenöljyä, tai muuta neutraalin makuista kuumentamisen kestävää öljyä. Kun rasva alkaa poreilla, pane kalafileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Kun paistuminen alkaa, vähennä hieman lämpöä, mutta pidä rasva koko paistamisen ajan kuumana. Voit valella lihapuolta kuumalla rasvalla koko ajan paistumisen edetessä. Kun näyttää siltä, että kalan paksuimmatkin kohdat alkavat kypsyä ja vaaleta, voit kääntää fileen. Jatka rasvalla valelua vielä minuutti, pari toiseltakin puolelta. Kokoa annos. Lorauta kaloille raikastukseksi lopuksi tilkka sitruunamehua. Tarjoa annos mahdollisimman kuumana.

Bon Appétit!


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti