Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 1. 2014 Teksti Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Mielenkiintoisia makuja

Tässäpä mainio ehdotus vaikka perjantain iltapalaksi. Kokeilin vaihteeksi uusia makuja ja tämän annoksen innoittajaksi koitui vahva-arominen Munster-juusto.

Nettitietoa juustosta
Munster-juuston ”keksivät” jo 600-luvulla munkit, jotka valmistivat sitä luostarissa, monastère – siitä myös juuston nimi! 1300 vuotta myöhemmin juustoa valmistetaan yhä ja se on saanut myös juustojen A.O.C.-alkuperämerkinnän.

Munster valmistetaan lehmänmaidosta, johon lisätään juustonjuoksutinta (la présure), jotta se juoksettuu (cailler). Sitten massa pienitään, siitä poistetaan hera (le petit lait) ja juustomassalla (le caillé) täytetään muotit. Juuston annetaan valua (égoutter) muotissa, sitten se otetaan pois muotista (démouler) ja laitetaan kuivumaan, ja lopuksi sen annetaan kypsyä (affiner) kellarissa, jossa sitä pestään ja käännellään joka kolmas päivä. Kuukauden vanhana juusto on valmista, mutta usein sen annetaan kypsyä pari, kolme kuukautta.

Munster on oranssikuorinen, pehmeämassainen, voimakkaan makuinen juusto, joka seurana tarjoillaan usein kuminansiemeniä. Alsacessa sen kanssa juodaan paikallista Gewürztraminer-viiniä, mutta myös rotevat punaviinit sopivat sen seuraksi.

Juustokauppias varoitteli juuston voimakkaasta, jopa läpitunkevasta aromista. ”Osta vain sen verran kuin kerralla tulee syötyä, jääkaappiin se on vaarallista unohtaa. Lemu on sen verran muhkea,” hän sanoi.

Hapankaalilla ja munster-juustolla täytetyt uuniperunat, paprikasalaatti

4 keskikokoista uuniperunaa
4 dl hapankaalia
pieni pala Munster juustoa
kuminaa
suolaa, mustapippuria

2-3 isoa punaista paprikaa
1 sipuli
suolaa, mustapippuria
1 dl valkoviiniä

Harjaa perunat puhtaaksi ja paista 200 asteisessa uunissa kypsäksi noin tunnin verran. Jäähdytä hieman, halkaise ja koverra osa sisuksesta kulhoon. Sekoita joukkoon hapankaali ja survo Munster-juusto haarukalla joukkoon, mausta suola- ja pippuriripauksella. Lusikoi täyte takaisin perunoille. Huuhdo ja halkaise paprikat. Poista siemenkodat. Pane paprikat kuoripuoli ylöspäin vuokaan ja 250 asteiseen uuniin. Paahda kunnes kuori on palanut mustaksi. Jäähdytä ja kisko kuori pois, suikaloi lihaosa. Viipaloi myös sipuli ja paista öljyssä pehmeäksi, lisää paprikasuikaleet ja viini sekä hauduta muutama minuutti, kunnes viini haihtuu. Kuorruta perunat kuumassa uunissa ylälämmöllä ennen tarjoilua. Tarjoa lisäkkeenä vaikka paistettuja nakkeja. Ostin Sörkän nakkeja Hakaniemen hallista. Bratwurstit käyvät myös hyvin.

Jos et saa Munster-juustoa, tai et halua sitä käyttää, voit korvata sen Gruyère- tai mustaleimaemmentaljuustolla.


Aiheet: , , , , ,

2 kommenttia

Kirjoita kommentti