Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 11. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Muheva sienirisotto

Italiassa risottoa tarjoillaan väliruokana antipastojen jälkeen ennen varsinaista pääruokaa pienen pasta-annoksen vaihtoehtona.

Huolella italialaisittain tehty risotto on niin tuhtia ruokaa, että mielestäni se sopii hyvin vaikka pääruoaksi lounaalla tai illallakin tarjottuna. Voissa ja parmesaanissa ei pidä säästellä.

Tuliko kerättyä ja kuivattua paljon sieniä? Nyt ne kannattaa ottaa käyttöön. Pakastetut ja kaupan tuoreet viljellyt sienet käyvät toki myös.

 

 

 

Tattirisotto

(2 annosta)

Kourallinen kuivattuja tatteja tai muita sieniä, tai sienien sekoitusta
noin 1/2 l vettä
2 rkl kasvisfondia, tai sienifondia
(Touch and Taste Bong)
1 banaanisalottisipuli
öljyä
2 dl Arborio-tai Carnaroli risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
noin 1 dl parmesaanijuustoa
1-2 rkl voita

Murennna kuivatut sienet pieneksi ja pane veteen likoamaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kiehauta sieniliemi, lisää fondi ja pidä lämpimänä. Leikkaa sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä. Kaada joukkoon riisit ja jatka kuullottamista, kunnes riisi alkaa olla läpikuultavaa. Kaada joukkoon valkoviini. Se sihahtaa reilusti kuumassa öljyssä! Anna viinin kokonaan imeytyä riisiin. Lisää sitten sienilientä kauhallinen kerrallaan kunnes riisi alkaa sakeutua puuromaiseksi. Riisiin saa jäädä aavistus puruvastusta. Kääntele lopuksi joukkoon voi ja parmesaanijuustoa reilusti. Koristele tuoreilla yrteillä.

Jos käytät tuoreita sieniä, pilko ne pieneksi ja kuullota sipulin kanssa. Käytä nesteenä kuumaa kasvislientä tai sienilientä.

Muista, että ruokailijat odottavat risottoa, ei päinvastoin. Risotto tulee tarjoilla mahdollisimman kuumana ja vielä ”aaltoilevana”.

Tarjoa hyvän punaviinin kera.


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti