Olut maustaa syksyn ruoat
Syksy tuo keittiöönkin tullessaan reheviä makuja. Syksyn sato kannattaa hyödyntää ja käyttää runsaasti niin juureksia, kaaleja kuin marjojakin. Kokeile Sinebrychoffin ohjeita ja lisää ruokien mausteeksi olutta. Tarjoa ruoat tietysti oluen tai siiderin kanssa!
Guinnesissa haudutettu hirvipata
400 g hirven paistia kuutioina (myös naudanliha käy)
2 sipulia
1 porkkana
1 lanttu
1 juuriselleri
1 palsternakka
2 rosmariininoksaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Liemi
1 dl Guinness Draught -olutta
2 dl hyvää lihalientä
½ dl balsamicoa
1 rkl hunajaa
suolaa, pippuria
Kiehauta liemen ainekset kattilassa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Pilko juurekset ja paahda niitä uunissa 180 asteessa rosmariinin ja oliiviöljyn kanssa noin 20 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista paistikuutioihin väri kuumalla pannulla ja laita sitten paistipalat hautumaan olut/lihaliemeen kattilaan. Kun paisti on 1-2 tunnissa kypsynyt mureaksi, lisää paahdetut juurekset. Kuumenna pata ja tarkista maku. Tarjoa riisin tai ohrasuurimoiden kanssa.
Juomasuositus: Guinness Draught, Sinebrychoff Porter
Sieni-aurajuustomuffinssit
200 g sieniä (tatteja tai muita metsäsieniä)
1 sipuli
öljyä kuullottamiseen
½ dl Nikolai Tumma Lager -olutta
1 dl kermaa
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
100 g homejuustoa muruina (esim. Aura)
1 tl leivinjauhoa
Pilko sienet ja sipuli ja kuullota ne. Lisää olut ja anna seoksen kiehua kasaan. Jäähdytä. Lisää seokseen kerma ja kananmuna sekä lopuksi kuiva-aineet. Vaivaa taikina ja kaada se muffinssimuotteihin tai -vuokaan. Paista muffinsseja 180 asteessa 15-20 minuutin ajan.
Juomasuositus: Nikolai Tumma Lager, KOFF Extra Brew, Brooklyn American Ale
Oluinen tattikeitto
500 g pakastetatteja tai muita pakastesieniä kuutioituna
1 sipuli pieneksi pilkottuna
2-3 kpl perunaa kuutioina
3 dl Budějovický Budvar Premium Dark Lager -olutta
1 l kerma
suolaa
pippuria
Kuullota sienet ja sipuli. Lisää kuutioidut perunat, olut ja kerma. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa tuoreen leivän kera.
Juomasuositus: Budějovický Budvar Premium Dark Lager, Leffe Brune. Nikolai Vuosiolut 2010, KOFF Extra Brew
Belgialaisella oluella maustetut riista-kaalikääryleet
8 kaalin lehteä
600 g jauhelihaa (hirveä, poroa tai nautaa)
1dl kermaa
4 kanamunankeltuaista
1dl Leffe Brune -olutta
1dl tuoreita yrttejä (oreganoa, meiramia, timjamia)
suolaa ja pippuria
voita ja siirappia
Ryöppää kaalin lehdet nopeasti kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ja valuta lehdet. Sekoita jauheliha, kerma, munankeltuaiset, olut, yrtit ja mausteet tasaiseksi massaksi. Levitä kaalinlehdet leikkuulaudalle. täytä ne lihamassalla, rullaa kääryleiksi ja asettele uunivuokaan. Sivele päälle voita ja siirappia. Paista uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kääryleet ovat kypsiä. Tarjoile lämpimän omena-vesikastanjasalaatin kanssa.
Lämmin omena-vesikastajasalaatti
2 omenaa
100 g vesikastanjoita (säilyke)
1 punasipuli
kourallinen kaalia
loraus Golden Cap Classic -omenasiideriä
1 rkl pinjansiemeniä
8 kirsikkatomaattia
puntti rucolaa
voita
suolaa ja pippuria
Lohko omenat, pilko kastanjat ja sipuli. Kuullota ne voissa ja lisää joukkoon suikaloitu kaali. Freesaa hetki, lisää siideri ja hauduta jonkin aikaa. Lisää pinjansiemenet ja puolitetut kirsikkatomaatit, ja hauduta vielä tovi. Pyöräytä lopuksi sekaan rucola. Mausta suolalla ja pippurilla.
Juomasuositus: Leffe Brune, Nikolai Vuosiolut 2011
Syksyinen siideri-karpalotiramisu
8 tiramisukeksiä tai kissankieltä
loraus Somersby Cranberry -siideriä
100 g vadelmia
100 g karpaloita
4+4 rkl hunajaa
200 g mascarpone-juustoa
Pilko keksit neljän lasin pohjalle ja lorauta päälle hieman siideriä kostukkeeksi. Sekoita marjat ja puolet hunajasta ja anna maustua hetki. Vaahdota kevyesti loppu hunaja ja mascarpone. Annostele marjaseos keksien päälle ja viimeistele annos mascarponevaahdolla. NAM!
Juomasuositus:: Somersby Apple Cider
Syksy pataan
— kaikki reseptit neljälle
— ohjeet: Sinebrychoff / Anikó Lehtinen, Jukis Mattinen
— www.sinebrychoff.fi/reseptit