Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 12. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Matias Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Poronfileetä ja hyvää punaviiniä

Poro ei ole pelkästään syksyn ja joulun herkku, sitä voi syödä milloin haluaa ja juhlistaa vaikka viikonlopun viettoa. Sitä on saatavana ympäri vuoden hyvin varustettujen markettien pakastealtaissa. Hyvin palveleva kauppias tilaa sitä pyydettäessä varmasti myös pienempiin kauppohin.

Poronlihassa on hyvin voimakas ja riistainen maku. Poro syö talvisin jäkälää, mutta kesällä luonto kattaa sille tunturiin mahtavat herkkupöydät. Kesälaitumilla ja syksyllä poro tankkaa ravintoa talven varalle ja kerää lihaksistoonsa rasvaa, eli poron kuuta. Heinien, koivunlehtien, erilaisten varpujen ja sienien syömisestä lihaan muodostuu erityisen hyvä aromi. Poron arvokkaimpia fileeosia kypsennettäessä pitää olla tarkkana, ettei kypsennä liikaa. Ylikypsä liha alkaa helposti maistua maksalta.

Tämän helpon poro-ohjeen poimin pitokokki Lyyli Huhtamellan ja poikansa Marko Tiaisen kanssa toimittamastani Pohjoisen herkut-kirjasta. Valmista mieleisesi kasvislisäkkeet ensin ja paista poronfileet vasta viime hetkellä. Tarjoa tumman ja vahvan lihan kanssa hyvää punaviiniä.

Paistettua poronfileetä
4 annosta

4 kpl poronsisäfileetä (tai 2 kpl ulkofileitä)
reilu nokare voita
mustapippurirouhetta
suolaa
(tuoretta timjamia hienonnettuna)

Lisäksi

Kuullotettuja juureksia, keitettyjä puikulaperunoita ja mustaherukkahilloa

Sulata fileet jääkaapissa ja ota ne hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuivaa pinta ja leikkaa ulkofilee neljään palaan jos käytät sitä. Sulata voi pannulla ja paista lihoja muutaman minuutin ajan, voissa käännellen. Ne saavat jäädä sisältä punertavaksi. Pääasia, että sisus on kuumaa! Mausta mustapippurilla, sormisuolalla ja halutessasi tuoreella timjamilla. Tarjoa lisäkkeiden kanssa.

Viiniehdotukset

495037

Täyteläinen, runsas ja kehittynyt Ripasso-menelmällä valmistettu punaviini Italian Venetosta.
Viinin väri on tummanpunainen. Tuoksussa on punaisia marjoja, kypsää kirsikkaa, kuivattuja hedelmiä, taatelia ja suklaata. Maku on tyylikkään täyteläinen, maukas, lämmin, kevyesti mausteinen ja miellyttävän hapokas. Erinomainen riistalle sekä muille täyteläisille liharuoille ja voimakkaiden juustojen seuraksi.

Tuotenumero 434797
Hinta 14,99

006774

Faustino VII täyteläinen riojalainen klassikko sopii liharuokien ja tietysti tapas-palojen kumppaniksi. Jo neljännessä polvessa viinintekemisen perinteitä jatkava Bodegas Faustino on yksi Espanjan ja Riojan alueen maineikkaampia viinitaloja.
Viinin tuoksu on suklainen, aavistuksen vaniljainen ja hieman paahteinen. Maussa korostuu marjaisuus. Loppumaussa on mukavasti tammitynnyreiden tuomaa vaniljaisuutta ja mausteisuutta. Notkea viini, tasapainoinen maku.

Alkon numero 006774
Hinta 9,39

Herkullisia hetkiä hyvän ruoan ja viinin parissa.

Tiia :)


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti