Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 5. 2020 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Ratatouille

Pitkään hautunut vihanneshöystö, eli alkuperältään provencélainen Ratatouille on mahtava lisäke ja kasvisruoka. Se on maukas ja monipuolinen kasvispata.

Parhaimmillaan se on kesäntuoreista aineksista valmistettuna. Hyvästä HeVi-tiskistä löytyy toki nykyisin Suomessakin ihan kelpo aineksia. Osta kesäkurpitsa ja munakoiso keskikokoisina ja katso, että paprikoiden pinta on kiiltävä ja napakka. Säilötyt tomaatit kannattaa ostaa kuorittuina ja kokonaisina säilöttynä. Myös säilötyissä minitomaateissa on ihanan makea maku.

Vihannekset hautuvat pehmeäksi, tomaattiliemessä on chilin lämpöä ja tuoksussa tuntuu Provencén maaseutu yrttisekoitus, tai oregano ja basilika.

Ratatouille

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen, vihreä ja keltainen paprika
1/2 punaisesta chilistä
1 keskikokoinen munakoiso
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
oliiviöljyä (paistamiseen tarkoitettua, tai avocadoöljyä)
2 rkl tomaattipyreetä
1 tölkki säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
noin 1 tl suolaa, muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
ripaus sokeria (1 tl)
1/2 dl kasvisfondia
2 rkl oregeanopastaa tuubista (Santa Maria)
tai 1 tl kuivattua Provencén yrttisekoitusta
(Basilika on myös tyypillinen Ratatouille-mauste)

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Leikkaa munakoiso pituussuunnassa viipaleiksi ja ”itketä”. Eli ripottele päälle hieman suolaa, jolloin se vetää pisaroiksi pintaan mahdolliset kitkerät maut. Kuivaa ja kuutioi. Puhdista ja kuutioi kaikki kasvikset samankokoisiksi paloiksi. Kuullota ensin sipuleita öljyssä. Ripauta joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää vihanneskuutiot ja jatka kuullottamista seosta silloin tällöin käännellen. Kun kasvikset ovat reilusti pehmentyneet, lisää joukkoon tomaattipyree ja -säilyke. Mausta suolalla ja pippurilla sekä kasvisfondilla. Lorauta tarvittaessa joukkoon hieman vettä. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti,jopa pari. Lisää vettä tarvittaessa. Lisää keittämisen loppuvaiheessa yrttimauste. Tarkista maku ja ripauta joukkoon tarvittaessa suolaa ja/tai sokeria. Tarjoa liha- kanaruokien lisäkkeenä. Ratatouille maistuu myös kylmänä antipastopöydästä. Koristele valmis höystö  ennen tarjoilua hakatuilla tuoreilla yrteillä. Pinnalle voi myös lisätä tuoretta tomaattia kuutioina lämpenemään. (Itselläni niitä ei nyt ollut..)

Vahvan tomaattinen ja lämpimäksi chilillä maustettu maku kaipaa kaverikseen jotain neutraalia. Valmistin tällä kertaa perunamuusia ja tarjosin uunissa haudutettujen broilerin rintaleikkeiden kanssa. Kasvisruokapöytään voi keittää kulhollisen täysjyväriisiä, tattaria, tai kvinoaa.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti