Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 11. 2017 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Tattirisotto

Sienisato oli tänä vuonna varsin mainio ainakin eteläisessä Suomessa. Moni tuttava on kerännyt suppilovahveroitakin ämpäreittäin talteen. Kuivaaminen on hyvä keino sienisadon säilömiseen. Kuivattuna ne säilyvät valolta ja lämmöltä suojatussa paikassa pitkiäkin aikoja.

Jauhokaappin perukoilta löysin toissavuotisia herkkutatteja ison pussillisen. Niistä tuli mainio italialainen risotto. Panin sienet jo illalla veteen likoamaan keitinlientä varten.

Italialaisen risoton tekemisessä on muutama niksi. Parhaiten onnistuu, jos riisi on ns. risottoriisiä, eli Arborio tai Carnaroli tyyppiä. Niiden muoto on täydellinen, jolloin ne imevät itseensä hyvin makuja. Valkoviini on myös tärkeä ainesosa italialaista risottoa, sillä syvennetään makua.

Tattirisotto

3-4 annosta

2-3 dl kuivattuja tatteja
6 dl vettä
1/2 dl kasvislientä fondista
3 rkl oliiviöljyä
1/2 punasipulista hienonnettuna (tai salottisipulia)
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä (esim. chardonnay rypäleestä)
3 rkl voita
2 dl hyvälaatuista parmesaanijuustoa raasteena (Grana Padano)
1/2 dl hakattua persiljaa

Tarjoiluun

parmesaaniraastetta

Liota sieniä yön yli noin 6 dl:ssa vettä esim. keittokattilassa. Lisää kasvisliemi ja kiehauta kuumaksi. Kaada öljy kattilaan ja kuullota siinä ensin sipulisilppu. Lisää riisinjyvät ja jatka kuullottamista kunnes riisi on läpikuultavaa. ”Sihauta” joukkoon valkoviini ja anna sen kokonaan imeytyä riisin. Lapo sienikasvislientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Imeytä jokainen erä ja lisää lientä kauhallinen kerrallaan kunnes kaikki on käytetty ja riisi sopivasti al dente kypsää. Sekoita joukkoon voi ja parmesaaniraaste sekä persilja. Kuumenna ja tarjoile heti parmesaaniraasteen kanssa.

Risottoa valmistettaessa on hyvä, jos syöjät odottavat ristottoa eikä päin vastoin.

Kuivatuista sienistä ehkä mustat torvisienet maistuvat ruoassa voimakkaimmin.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti