Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 1. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viikonlopun silakkaruoka

Taas on aika keventää ruokalaskuja juhlakauden jälkeen. Valmista viikonlopuksi edullista, helppotekoista ja herkullista silakkaruokaa.

Silakkaa troolataan ympäri vuoden, joten se on aina kauden kalaa.  Ottaen huomioon tämän talven kalastushaasteet, on silakka mielestäni jopa uskomattoman halpa ruoka-raaka-aine. Se sisältää runsaasti hyvää tekevää kalarasvaa ja hivenaineita.

Jo 600 g silakkaa riittää neljälle tähän silakkavuoka-annokseen. Voit toki tehdä suuremmankin erän saman tien. Silakkaruoat ovat siitä hyviä, että niitä voi syödä kuumana, haaleana ja vielä kylmänäkin. Uunin lämmössä kermassa hautunut silakka on mitä mainioin leikkele ja leivänpäällyste.

Tässä jo aiemmin julkaistu helppo ohjeemme.

Purjo-silakkavuoka ja peruna-parsakaalimuhennos

600 g silakkafileitä
suolaa, valkopippuria
1 purjo
2 dl kuohu- kevyt- tai kaurakermaa

5-6 lapinpuikula-perunaa (tai muuta jauhoista perunaa)
1 pieni parsakaali
suolaa
nokare voita

Salaatiksi:
Kourallinen auringonkukanversoja

Leikkaa silakkafileistä selkäevä pois saksilla. Levitä fileet työlaudalle lihapuoli ylöspäin. Ripsota pinnalle hieman suolaa ja rouhi valkopippuria. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperiarkilla. Kaada vuokaan purjot. Rullaa silakkafileet ja asettele purjon pinnalle. Kaada vuokaan kerma. Ripottele pinnallekin vielä hippunen suolaa ja valkopippuria. Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Silakkarullat saisivat tulla pinnaltaan hieman rapeiksi paistamisen aikana. Kuori perunat ja lohko kaali. Keitä suolalla maustetussa vedessä täysin kypsäksi. Valuta keitinvettä pois, jätä hieman jäljelle. Soseuta muusiksi ja mausta suolalla ja voinokareella. Tarjoile silakoiden kanssa. Auringonkukanversot sopivat salaatiksi aivan sellaisenaan.

Vinkki
Kun käsittelen kalaa, kanaa, tai lihaa kotona käytän alustana yleensä samaa käärepaperia, jossa kalan ostin. Näin työlauta ei likaannu. Varsinkin kalasta irtoaa työlautaan hajua. Uunivuoka kannattaa vuorata leivinpaperilla, niin säästyy vuoan tiskaamiselta. Silakoista saksin selkäevät pois sen vuoksi, että ne ovat melko pistäviä ja epämiellyttäviä suussa.

Umamia elämäänne!


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti