Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 10. 2019 Teksti Umami, kuvat Matias Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Peurapaistia ja uunijuureksia

Suomen metsät vilistävät monenlaista riistaa. Sitä tulee valmistettua liian harvoin, jollei itse satu olemaan metsästäjä. Onneksi toisinaan eteen tulee mahdollisuus ostaa riistaa metsästäviltä ystäviltä, tai mikä parasta, sitä voi saada lahjaksi. Tällä kertaa käsiin ajautui mehevä peuran paisti.

 

Paistin voi kokata monella tavalla. Erilaiset marinadit maustavat lihaa, mutta mielestäni suola ja pippuri saavat peurapaistille riittää. Riistalihan metsäistä makua ei kannata peittää vahvoilla mausteilla. Ruuanlaitto kannattaa pitää myös yksinkertaisena, kun käsissä on näin hyvät raaka-aineet.

Peurapaistin lisäkkeeksi päätin valmistaa uunijuureksia, jotka jatkavat tätä melko yksinkertaista, mutta herkullista linjaa sekä punaviinikastiketta. Juureksiksi käyvät kaikki juurekset, joten on syytä valita ne joista itse pitää eniten. Omaan juuresvuokaani sujahti porkkanaa, lanttua ja perunaa.

Juuresvuoka

Ruuanvalmistuksen aloitin juuresvuoasta. Juurekset kuoritaan ja paloitellaan tasakokoisiksi paloiksi. Tällaisessa vuoassa niiden ei tarvitse olla symmetrisiä paloja, kunhan vain suurin piirtein yhdenkokoisia, jotta kypsyvät samaan aikaan. Vuokaan laitoin vielä sipulilohkoja. Päälle juoksevaa hunajaa, suolaa, pippuria ja tilkka oliiviöljyä. Kypsennä ensin 200-asteisessa uunissa tunti. Juurekset saavat kypsyä uunissa pitkään, kuvan juurekset olivat uunissa ensin tunnin ja sitten vielä paistin kanssa 120˚C:ssa toisen tunnin.

Kastike

Punaviinkastike sai kiehua kasaan liedellä koko ruuanvalmistusajan. Kattilassa ei ollut muuta kuin punaviiniä, hunajaa, riistafondia ja kuivattuja yrttejä. Kun punaviini alkoi kiehua vähensin lämpöä niin, että se porisi vain hiukan. Kastiketta on syytä pitää välillä silmällä, jotta se ei haihdu vahingossa kokonaan. Kastike oli valmista, kun se oli huvennut noin kolmannekseen.

Paisti

Peurapaistin kanssa ei tarvinnut hirveästi temppuilla. Poistin siitä kalvot ja paistoin valurautapannussa pinnan kauniin ruskeaksi, voita en säästellyt. Lopuksi ripottelin hyvää suolaa pintaan ja mustapippuria. Sitten paistimittari kylkeen ja uuniin. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, ettei uuni ole juuresten jäljiltä paistille liian kuuma. Tässä vaiheessa juurekset ovat jo kypsiä, mutta ne saavat jäädä paistille kaveriksi, pysyvätpähän lämpiminä tarjoiltavaksi. Kun paistimittari näyttää peuran sisälämmöksi 57˚C, on aika ottaa se uunista. Paistista irronnut neste kannattaa siivilöidä punaviinikastikkeen joukkoon. Paisti saa huilia hetken ennen kuin se leikataan viipaleiksi tarjolle.
mail

Peuranpaisti, juuresvuoka ja punaviinikastike

peuran paistia n. 900 g
paistamiseen voita

Juuresvuokaan

porkkanoita
perunoita
lanttua
sipulia
suolaa, mustapippuria, laakerinlehtiä, hunajaa, oliiviöjyä

Kastikkeeseen

punaviiniä, hunajaa, riistafondia, kuivattuja yrttejä

Ohje Matias Koskimies


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti