Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 6. 2019 Teksti Umami, kuvat Mervi Melasniemi 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Viili on perinteistä kesäruokaa

Viili on Pohjolan erikoisuus, meidän perinteinen herkkumme. Ennen vanhaan viiliä valmistettiin kesäaikaan. Siitäkö johtunee, että vielä nykyisinkin viili maistuu erityisen hyvältä kesäisin, vaikka sitä on saatavilla ympäri vuoden?

Viiliä syödään perinteiseen tapaan talkkunan kanssa, joka on hienoksi jauhettu jauhoseos, jonka joukossa voi olla hernettä tai papua. Talkkunaa on syöty alkujaan Hämeessä, Savossa, Kainuussa ja Karjalassa, mutta käyttö levisi sittemmin myös muualle Suomeen.Kun lapseni olivat pieniä, otin saarimökillemme mukaan maitojauhetta ja siemeneksi yhden viilin. Tein maitojauheesta ja vedesta maitoa, jota käytin muun muassa viilin tekoon. Tein viilin isoon muoviseen, kannelliseen astiaan ja annoin sen tekeytyä ensin yön yli mökissä ja vein sitten kylmään maakellariin. Otin siemenviilin ensin talteen seuraavaa satsia varten ja sitten lapset saivat syödä viiliä poimimieni marjojen kanssa aamu- ja välipalaksi. Maitojauheesta tehtyyn maitoon tein myös lettutakinoita ja käytin maitojauhetta kalakeittojen liemeen ja kahvimaidoksi. Jos mökkisi on kaukana kaupoista, kannattaa ostaa mukaan maitojauhetta.

Varsinkin lapset ovat syöneet viiliä sokerin kanssa. Aikuisempaan makuun on sokerin ja jauhetun inkiväärin seos. Varsinkin marja-aikaan viili maistuu itse poimittujen metsämansikoiden, vadelmien tai mustikoiden kera. Niistä voi myös tehdä sosetta viilin päälle.

Viili valmistuu yön yli huoneenlämmössä

Viilin valmistus eroaa muiden hapanmaitotuotteiden valmistuksesta, koska se valmistetaan  suoraan tarjoiluastiaan. Jos viilin pinnalle halutaan kermakerros, viili on hyvä valmistaa homogenoimattomasta kevyt- tai täysmaidosta, esimerkiksi luomumaidosta.

Meijerissä viiliä valmistettaessa maidon joukkoon lisätään maitohappobakteereja sisältävä hapate ja viilihometta, joka tekee pinnasta samettisen pehmeän, sitoo viilin pintakerrosta ja estää rasvan hapettumista. Hapatteen sisältämillä maitohappobakteereilla on kyky muodostaa kapseli, mikä saa aikaan viilin venyvän rakenteen. Kotikeittiössä viilin siemenen saa kaupasta ostetusta viilistä.

Kun viiliastioiden annetaan olla noin vuorokauden huoneenlämmössä, maito sakenee ja viili saa toivotun rakenteen. Parhaan lopputuloksen saa, kun lämpötila on tasainen ja kun astia saa olla rauhassa. Ukkosen ilmalla sää on usein kuuma ja kostea, minkä vuoksi silloin viilin valmistus voi kotona epäonnistua.

Siirtele viiliä varovasti

Ihmistä, joka säilyttää malttinsa ja rauhallisuutensa tukalassakin tilanteessa, sanotaan joskus viilipytyksi. Kiinteärakenteinen viili ei läiky, mutta se ei pidä kääntelystä eikä vatkaamisesta. Kun viili saa olla samassa asennossa, sen rakenne säilyy ehjänä ja kermakerros tasaisena. Myös viileys säilyttää rakennetta.

Viili sopii päivän jokaiselle aterialle

Aamupalalla: Viiliä ja talkkunajauhoa, mysliä, siemeniä tai leseitä

Eväslounaana: Viiliä ja hedelmiä, marjoja, leipää, leikkeleitä

Välipalalla: Viiliä ja marjoja ja hilloa tai kerrosviiliä tai maustettua viiliä

Iltapalalla: Viiliä, sokeria ja kanelia tai inkivääriä

Viili on tapana maustaa jollakin, ellei sitten osta valmiiksi hilloilla tai mehuilla maustettua viiliä. Vaikka maustettu viili sisältää sokeria, siinä on joka tapauksessa myös maidon kaikki ravintoaineet.

Kotiviilin ohje

4 annosta

1 prk valmista viiliä
8 dl kevyt- tai täysmaitoa

Sekoita viilin rakenne rikki. Annostele se neljään jälkiruokakulhoon tai viilikupiksi sopivaan astiaan. Kaada maitoa viilin päälle. Sekoita varovasti. Peitä astiat ja anna viilin valmistua tasaisen lämpimässä paikassa, vaikka astiakaapissa. Noin vuorokauden kuluttua viilin rakenne on sakeutunut sopivaksi. Siirrä valmis viili jääkaappiin ja nauti kylmänä sellaisenaan tai maun mukaan maustettuna.

Pssst! Viili onnistuu myös laktoosittomasta maitojuomasta. Siemenen saa laktoosittomasta viilistä.

Olisi kiva, jos kertoisit, miten sinä syöt viilisi? Omalla isälläni oli tapana sirottaa viilin päälle jauhettua inkivääriä ja sokeria.


Aiheet: , , , , , ,

3 kommenttia

 1. kiitos vinkistä tuota

  kiitos vinkistä tuota laktoositonta viiliä pitääkin oitis kokeilla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hanna-mari

  16. 6. 2012 21.11

 2. Olen aina jatkanut

  Olen aina jatkanut maidon käyttöikää tekemällä viimeisen myyntipäivän ylittäneistä maidoista viiliä tai talkkunapiimää suoraan maitopurkkiin. Lämmitän maitoa hieman (lämmitän kupillisen mikrossa ja lisään sen purkkiin. Pari ruokalusikallista valmista viiliä joukkoon ja yön yli huoneenlämmössä. Talkkuna on hyvää ja maistuu ympäri vuoden.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lk-j

  25. 6. 2015 21.00

 3. Oletko koskaan kuullut

  Oletko koskaan kuullut Pohjanmaata?

  eli aika kaukana kuvitelmasi talkkunan kodosta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Aatami

  24. 5. 2020 18.29

Kirjoita kommentti