Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 11. 2015 Teksti Liisa Wilska, kuvat Vallila Ei kommentteja Sisustus

Värien juhlaa

Vallila tuo osana kevät/kesä 2016 -kokoelmaansa uudelleentuotantoon rakastetun suomalaisen tekstiilitaiteilijan Marjatta Metsovaaran (1927–2014) kuoseja vuosikymmenten takaa. Kuoseja tulee tuotantoon yhteensä kuusi, ja niistä toteutetaan kankaana kaikkiaan 15 väritystä.

Aalto, Elle, Liliana, Miranda, Päivänkakkara ja Valmu. Kuosit herättävät muistoja: nuoruusvuosilta omasta ensimmäisestä kodista, äidin ruokapöydästä, isovanhempien luota… Yhtä kaikki, kuosit ovat osa suomalaista tekstiilitaiteen historiaa, ja niiden suunnittelija, tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaara yksi suomalaisen kangassuunnittelun suurista nimistä. Osana kevät/kesä 2016 -kokoelmaansa Vallila esittelee edellä mainitut kuusi kuosia, joista tuotantoon tulee yhteensä 15 väritystä.

Mestarillinen värien käyttäjä, aikansa ikoninen kuosisuunnittelija

Marjatta Metsovaaran juuret olivat tekstiilialalla toimineessa perheyrityksessä, jossa hän jo nuorella iällä tutustui tekstiilisuunnitteluun, ja kipinä kangassuunnittelu-uralle syttyikin jo lapsuudessa. Taideteollisesta oppilaitoksesta Metsovaara valmistui vuonna 1949, ja jo opiskeluaikana hän osoitti näkemyksellisyyttä ja innovaatiokykyä muun muassa materiaalien käytössä; sodan jälkeisissä pula-ajan olosuhteissa hän hyödynsi oivaltavasti esimerkiksi paperia tekstiileissään.

Marjatta Metsovaara

Marjatta Metsovaara

Oman yrityksen Metsovaara perusti vuonna 1954 ja uran aktiiviaika sijoittuukin 1950-luvulta 60-luvun loppupuolelle saakka. Parinkymmenen vuoden aikana Metsovaara suunnitteli useita oman aikansa ikonisia kangaskuoseja; hänen kuosinsa olivat taidokkaita, rohkeita, kokeilevia ja erottuvia. Monet kuoseista olivat klassikkoaineista ja rakastettuja niin Suomessa kuin ulkomailla.

Valmu-kuosi

Valmu-kuosi

Metsovaara oli paitsi taidokas kuosisuunnittelija, myös tunnettu ilmiömäisenä värien käyttäjänä, joka löysi inspiraatiota niin Suomesta kuin eurooppalaisesta kulttuurista ja luonnosta. Metsovaara suunnitteli aina ensisijaisesti koteihin ja ihmisille, ja toivoi tuotteiden olevan kuluttajille helppoja lähestyä.

Miranda

Miranda

Kansainvälisesti arvostettu – suomalaisten unohtama?

Kansainvälinen taiteilija vietti elämäänsä sekä Suomessa että ulkomailla asuen ja työskennellen. Belgiaan hän muutti vuonna 1965. Metsovaara palkittiin uransa aikana useaan otteeseen työstään ja osaamisestaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti, muun muassa Milanon Triennaalissa vuosina 1957 ja 1960. Metsovaara teki myös aktiivisesti kauppaa ulkomaille ja toisaalta vei suomalaista tekstiiliteollisuutta eteenpäin tuomalla vaikutteita ja muun muassa uusia materiaaleja Suomeen.

Elle

Elle

Aikanaan Metsovaara oli eittämättä yksi suomalaisen tekstiilisuunnittelun suurista hahmoista. Jostakin syystä hän kuitenkin jäi suomalaisille henkilönä etäiseksi ja tänä päivänä Metsovaaran mestarillinen työ on paikoin unohtunut. Keväällä 2016 Vallilalla on kunnia tuoda taiteilijan kuosit uudelleentuotantoon ja nostaa Metsovaaran työ takaisin jalustalle.

Retroa ja ajankohtaista raikkautta

Vallilan uudelleentuotantoon tuomat kuosit tuovat mukanaan vuosikymmenten takaista retro-tunnelmaa, suuria ja näyttäviä kukkia sekä hauskaa värien käyttöä. Juuri väreissä Vallilan Design Studio on päässyt puhaltamaan myös uutta elämää vanhoihin kuoseihin: värityksiin on tuotu uusia sävyjä ja kuosit päivittyvät raikkaana 2010-luvun koteihin, lähtökohtia ja juuriaan unohtamatta. Metsovaaran osaaminen värien käytössä on toiminut Vallilan suunnittelutiimin inspiraationa ja ankkurina.

Liliana

Liliana

Kuosit toteutetaan kaikki sekä metrikankaana että valmisverhoina. Niistä tehdään myös muita sisustustuotteita kuosikohtaisesti sen mukaan, mihin mikäkin kuosi antaa mahdollisuudet ja toteutustavan: mattoja, koristetyynynpäällisiä, keittiötekstiilejä, vahakangasta, valmiskappoja sekä kangaskasseja.


Kirjoita kommentti