Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 4. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Umami.fi Ei kommentteja Sisustus

Pääsiäiskoristeluja

Pääsiäiseen on pari viikkoa aikaa, joten nyt  ehdit vielä hyvin kylvää rairuohon. Heleän vihreä pääsiäisruoho tuo ihanan keväisen tunnelman kotiin. Pajunoksia kannattaa jo hakea tai ostaa torilta, ja koristella niitä virpomisvitsoiksi lasten tai lastenlasten kanssa tai vain omaksi iloksi maljakkoon. Munien maalaaminen on myös hauskaa pääsiäisaskartelua. Pääsiäiskortitkin kannattaa lähettää nyt, että ne ehtivät varmasti perille.

Muistathan varata nameja pienille virpojille ensi sunnuntaiksi :)Näin kylvät rairuohon

Levitä kylvöastiaan ohuelti multaa tai talouspaperia/paperinenäliinoja ja kostuta ne.
Ripottele rairuohonsiemeniä tasaisesti ja runsaasti päälle.
Peitä astia tuorekelmulla, tee kelmuun muutamia ilmareikiä.
Kun rairuoho itää noin 5 päivän kuluttua, poista kelmu ja muista kastella joka päivä.
Leikkaa rairuoho noin viikon kuluttua ensimmäisen kerran.
Koristele rairuoho pääsiäiseksi pienin tipuin.

Kylvöastia voi olla lautanen, matala kulho, munakenno tai siihen asetetut munankuoren puolikkaat, jogurttipurkki, maitopurkin pohja ja melkein mikä tahansa astia.

Koristele pajunoksia

Höyhenillä koristetut virpomisvitsat ovat kauniita maljakossa. Höyhenten kiinnittämiseen voit käyttää langan asemesta ohutta metallilankaa. Oksiin voit ripustaa myös tyhjäksi puhallettuja, maalattuja munankuoria. Voit koristella pajunoksia muillakin materiaaleilla, esim. silkki- tai kreppipaperiruusukkeilla. Kaupoista löytyy pikkurahalla myös monenlaista kaunista ripustettavaa oksiin.

Keltainen höyhenpuuhka löytyi Hakaniemen kauppahallin yläkerran myymälästä erään pääsiäisen alla. Se somistaa kauniisti pajunoksamaljakkoa, joka on vanha Riihimäenlasin lasipurkki.

 

Maalaa tai värjää munia

Tyhjennä munat maalaamista varten. Tee raa’an kananmunan molempiin päihin pienet reiät neulalla tai ohuella sukkapuikolla. Puhalla sisus ulos, huuhtele munankuori ja anna sen  kuivua. Työnnä munankuori vaikka kukkakepin päähän, niin  se on helpompi maalata. Pane maalattu munankuori tikkuineen maljakkoon kuivumaan. Käytä puhalletut munat leivontaan tai uunimunakkaaseen tai muihin ruokiin.

Voit maalata keitettyjäkin munia, mutta säilytä ne jääkaapissa. Lapsista on hauskaa maalata munia vesiväreillä.

Munat voit värjätä myös keittämällä niitä jonkin värjäävän aineen kanssa. Keittoaika on silloin 10-20 minuuttia ja keittämisen jälkeen voit jättäää munat vielä jäähtymään värjäysveteen, jotta väri vahvistuu. Erisävyisiä ruskeita sävyjä saat aikaan sekä kelta- että punasipulinkuorilla ja teellä sekä kahvilla. Pakastemustikoilla munista tulee siniharmaita, punakaalin avulla kirkkaan sinisiä, keltaisen sävyjä saat aikaan porkkanalla, sahramilla ja kurkumalla ja vaaleanpunaisia munia punajuuriliemellä.

Marmoroituja munia voit  tehdä lisäämällä elintarvikeväriä veteen (noin 2 dl) ja lisätä siihen ruokalusikallisen ruokaöljyä. Sekoittele väriseosta ensin haarukalla, pyörittele seoksessa sitten munaa ja taputtele muna kevyesti talouspaperilla ja laita kuivumaan.

Koristele kukkasin

Kukat kuuluvat pääsiäiseen. Keltaiset narsissit, eri väriset tulppaanit, helmihyasintit ja kevätesikot tuovat iloa silmälle. Mininarsissit ovat kauniita myös ulkona tai parvekkeella ja ne kestävät hyvin kylmääkin.

Isot pääsiäisliljat ovat näyttäviä korkeassa maljakossa. Ne kannattaa viedä yöksi viileään, että ne kestäisivät pidempään.

Pääsiäiskranssi toivottaa tervetulleeksi

Etsi metsästä vaikka kaatunut koivu ja ota risuja kranssin tekoa varten. Sido risut ohuen metallilangan avulla kranssiksi ja kiedo kranssin ympärille koristenauhaa. Lisää kranssiin koristeita mielesi mukaan. Valmiita pajukransseja saa ostaakin edullisesti, ellei risuja satu löytymään. Voit koristella sen omaan makuun sopivaksi. Ripusta kranssi oveen tai seinälle.

Nameja tarjolle ja piiloon lapsia varten

Laita pääsiäisnameja tarjolle lapsia ja aikuisia varten. Jos sinulla on leikki-ikäisiä tai kutsut lapsiperheen pääsiäisaterialle, piilottele suklaamunia eri paikkoihin lasten etsittäväksi ja saat nauttia löytäjien riemunilmauksista.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti