Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 2. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Pekka Vainonen Yksi kommentti Sisustus

Strandien kotona

Arkiston aarre vuodelta 2008: Strandien, Seijan, Tomin, Nelly-tyttären ja pikkuisen Coco-koiran taitavasti peruskorjattu rintamamiestalo sijaitsee Espoossa viehättävällä ja rauhallisella omakotialueella.

Talon remontti ja muutokset on tehty pieteetillä, perinteitä noudattaen. Sisustus istuu taloon täydellisesti. Siksi talo henkii ainulaatuista tunnelmaa. Talo on Seija Strandin isovanhempien rakentama rintamamiestalo. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1952 ja valmistumisvuosi oli 1954. Ympärillä on kaunis tontti, jonka laitaan, tien viereen Seijan vanhemmat ovat rakentaneet oman talonsa.

Isoisä rakensi ja me remontoimme

Talo on rakennettu hyvin vankaksi, sillä Seijan Muissa-isoisä oli ammatiltaan puuseppä. Hyvästä rakentamisesta esimerkkinä muun muassa se, miten tiukassa ja kuivina talon eristeenä käytetyt purut olivat säilyneet. Tämä huomattiin ikkunaremontin yhteydessä. Muissa-isoisä oli myös idearikas ja kekseliäs talonrakentaja. Esimerksi yläkertaan johtavien rappujen viereiselle seinälle hän oli rakentanut rivin komeroita, joissa ”kenkäfriikit” Strandit nykyään säilyttävät kenkiään.

– Teimme koko talon remontin vuonna 2001, ja muutimme vasta valmiiksi remontoituun taloon. Remontti tehtiin niin pitkälle kuin omin ja ihanien sukulaisten avuin oli mahdollista. Putki- ja sähkötöihin otettiin toki ammattilaiset. Äitini ja isäni olivat todella isona apuna, kertoo Seija.

Seijan isä on varsinainen ”handyman” mitä tulee rakentamiseen ja remontoimiseen. – Halusimme, että raskaan, mutta palkitsevan puurtamisen jälkeen, pääsisimme nauttimaan uudesta kodistamme ja sen takia ”rykäsimme” kaikki kerralla kuntoon. Meille ei olisi sopinut asuminen remontoitavassa talossa, siihen olemme liian mukavuudenhaluisia esteetikkoja, Seija kertoo.

Talo tulvii ihania lapsuusmuistoja

Talo on Seijan lapsuudenkoti. Tuolloin talossa asuivat Seijan vanhemmat sekä pikkuveli sulassa sovussa Seijan isovanhempien kanssa. – Talossa on erityistä tunnearvoa, koska se tulvii ihania omia lapsuusmuistojani, Seija sanoo.

– Olemme onnekkaassa asemassa myös siksi, että vanhempani asuvat samalla tontilla. Auttelemme toisiamme puolin ja toisin. Omakotitalossa riittää aina puuhaa sekä talon hoitamisessa että puutarhassa. Omakotitaloasuminen on mielestämme elämäntapa, toteaa Seija.

Koti on sydämen lepopaikka

Seijan mielestä koti on paikka, jossa jokainen sen asukas tuntee olonsa kotoisaksi, turvalliseksi ja viihtyisäksi. Kodissa sydän lepää ja voi hyvin. Koti antaa voimia arkeen ja jaksamiseen. Strandien kodissa on modernia designia sekä klassikoita ja perheelle rakkaita esineitä, tämä yhdistelmä toimii heidän mielestään loistavasti. Valkoinen kulmasohvakin on kovassa käytössä, mutta sen päällinen on tarvittaessa helppo irrottaa ja pestä.

Seija rakastaa sisustamista

Seija luotsaa inside.fi -lifestyle myymälää ja on innokas sisustaja. – Se on ollut minun rakas harrastukseni aina. Aviomieheni Tom, joka toimii asiakaspäällikkönä kansainvälisessä yrityksessä ja tyttäremme, koululainen Nelly, ovat jo tottuneet yllätyksiini, joita saan aikaan ”parhaan kaverini” maalipensselin avustuksella. Myös kodin huonekalut saattavat kuin takaiskusta muuttaa sijaintiaan.

Valoisa lasiveranta

Veranta ottaa tulijan vastaan uskomattomalla valoisuudellaan. Verannan saa tarvittaessa lämpimäksi sähköpatterilla. Siellä on perheen yli kaksimetrisen oliivipuun hyvä talvehtia. Kuvattaessa se seisoi komeana talon terassilla. Aamupala tai iltakahvi maistuu ihanalta valoisassa huoneessa. Huonekalut ovat kertyneet taloon ajan saatossa. Pallolyhty on insidestä.

Talossa aistii hyvän tunnelman

Verannalle astuessaan jo aisti kodin lämpimän tunnelman. Se jatkuu eteishalliin ja kaikkialle taloon. Tässä talossa on hyvä asua, sen tuntee. Pelkistetty tyylikkyys on tämän talon sisutuksen punainen lanka, senkin näkee ensi silmäyksellä. Mutta silti kaikkialla on kivoja yksityiskohtia, joka tekee talosta kotoisan.

Eteisen taso on hankittu Vepsäläiseltä, peili, matto ja valaisimet puolestaan Ikeasta. Eteisen WC:ssä on alkuperäinen ovi, johon Seijan isoisä Muissa on aikanaan ideoinut ”varattu merkkivalon”: kun WC:n sisällä palaa valo, se loistaa punaisen pallokuvun läpi eteiseen. Allas ja WC-istuin ovat Svedbergin.

Tilava olohuone

Olohuone on on tilava ja valoisa joka puolella olevien ikkunoiden ja valkoisten huonekalujen ansiosta. Sekin tuo tilan tuntua, ettei huoneessa ole liikaa tavaraa. Lattiat ovat tummaa pähkinäparkettia, mikä vielä korostaa vaaleutta. Valkoinen sohva on todella iso, mutta sopii paikalleen täydellisesti. Sohva ja musta matto ovat insidesta. Korkeakiiltoinen valkoinen pöytä sohvan edessä on Valantin Oiva. Rautalankatuoli on Harry Bertoian Diamond. Kattovalaisin Tord Boontje Midsummer light. Antiikkinen astiakaappi hankittiin itselle tupaantuliaislahjaksi. Yhdellä seinällä vaikuttava kotiteatteri Valantin suunittelemalla tasolla (ei kuvaa).

Antiikkilipaston päällä raku-keramiikkatyö Hevonen ja valaisin Cyprine Boknäsilta. Taulut sen vieressä ovat Juhani Palmun.

Piano on 1800-luvulta. Nelly soittaa pianoa mielellään.

Seinään tehtiin laaja oviaukko ruokailutilaan

Olohuoneen jatkeena on ruokailutila, jonka oviaukkoa reunustavat paksut tummaksi petsatut parrut. Ruokapöytä ja astiakaappi ovat Sian malliston mallikappaleita. Kaikki tuolit ovat erilaisia, mikä tekee kodikkaan vaikutelman. Neljä tuoleista on Vepsäläiseltä, pari Ikeasta ja loput antiikkikaupoista. Pöydän päällä kaunis iso valkoinen valaisin (ei kuvassa), jonka Seija on saanut hyvältä ystävältään lahjaksi ystävälleen suunnittelemansa remontin johdosta.

Astiakaapin viereisellä seinällä Frenckelin kirjapainon kirjasinlaatikko, jonka päällä Seijan rakkaalta ystävättäreltä saatu keraaminen suojelusenkeli. Laatikon alla Design House Stockholmin keraaminen Tid-kello.

Pöytä katettiin syksyiselle päivälliselle

Kaitaliinat ovat valkosiniraidalliset ja ne vedettiin poikittain pöydän yli. Kattaus tehtiin valkoisin astioin, jolloin se nousee kauniisti esiin tummalta pöytäpinnalta. Lasit ovat upeat Riedelin kristallilasit. Valtavista punaviinilaseista on ihana nuuhkia viinien aromeja.

Lautaset, tarjoiluastiat ja aterimet Stockmann, Helsingin keskusta.

Lasit Riedel insidesta.

Servetit Francoise Paviot insidesta.

Iso terassi on käytössä läpi vuoden

Ruokatilan seinään puhkaistiin aukko isoille parioville, joista pääsee laajalle trassille. Sekin on Seijan isän rakentama ihanuus, joka on kovassa käytössä läpi vuodenaikojen. Kaasugrilli lämpenee myös talvella. Kesällä terassi on talon sisätilojen luonteva jatke, jossa eletään aamusta iltaan. Ison pöydän ympärille on kiva kutsua ystäviä nauttimaan hyvästä ruoasta ja viinistä. Kauniit lyhdyt tuovat tunnelmaa vielä syksylläkin.

Seija ja Coco istumassa terassin rappusilla

Pieni ja kotoisa keittiö

Keittö on kompakti ja sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Kaakelit ovat Kaakelikeskuksesta, kuten myös kaikki muut kodin laatat. Keittiön kaakelit pohjautuvat vanhaan Italiasta löydettyyn ”mummon keittiölaattaan” 1800-luvulta.

Keittiön ikkunan yläpuolella Queen of the Kitchen -kyltti on lahja aviomies Tomilta.

Allas Stala, leikkuulauta inside. Katosta riippuvat valaisimet Pentik.

Työhuone keittiön vieressä

Työhuone keittiön vieressä on Nellyn suosiossa; siinä voi pelata vaikka tietokonepelejä silloin, kun äiti tai isä antaa luvan. Näkymä puutarhaan on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Rakkaat työpöytä ja tuoli Seijan isoisän tekemät. Kaapistot Ikeasta.

Yläkerrassa nukutaan

Portaikon yläpäässä Seijan hauska hattukokoelma; hattuihin liittyy mukavia muistoja eri ajoilta. Tuolilla päivystää His Masters Voice -koirapatsas, joka ostettiin edesmenneen Jack Russel -terrierin muistoksi.

Yläkerran aulasta mennään vanhempien isoon, valoisaan makuuhuoneeseen, WC-kylpyhuoneeseen ja Nellyn tyttömäisen romanttiseen huoneeseen. Leikkinurkkauksessa on Nellyn ihana sinivalkoinen nukkekoti.

Nellyn pöydällä on Pinocchio vartioimassa ja vauhdittamassa läksyjen tekoa. Metallinen puu magneeteilla helpottaa muistilappujen tai korttien esillepanossa. Metallipuu insidesta. Kynäkorit Bambou insidesta.

Vanhempien makuuhuoneessa on sängyllä Luhta Homen harmaa silkkinen päiväpeitto insidesta. Koristetyynyt ja metallinen jalkavalaisin Cato insidesta. Kaappi ja lipastot Ikeasta.

Kellarikerroksessa pesutilat

Saunatuvassa pukeudutaan saunan jälkeen kylpytakkeihin. Siellä on kaunis antiikkinen peilikaappi ja kaakelilattia.

Kylpyhuone on iso ikkunallinen tila, jonka keskellä komistelee tassuamme. Tassuamme talossa on ollut aina, mutta remontin yhteydessä hankittiin uusi.

Kylpyhuoneesta mennään kauniisti patinoituneeseen saunaan, joka remontoitiin hienovaraisesti, koska haluttiin säilyttää vanhaa patinaa. Kylpyhuoneessa on kauniit lautaovelliset komerot, jotka Seijan isä on tehnyt. Saunan ovi on tehty Seijan toivomuksesta ladonovea muistuttavaksi. Vanha apupöytä on löytö purettavasta olutpanimosta. Sen päällä Thann huonetuoksu insidesta. Pyyheteline Joulupukilta.

Pesutupaan Seijan isä rakensi Seijan piirustusten mukaan tason, joka kätkee verhojen suojaan pesukoneen ja muut pyykin huoltamiseen liittyvät asiat. Verhot ovat Seijan ompelemat ja niissä on kätevä tarrakiinnitys.

Vanha pyykkilauta on löytö talosta. Ikkunakehys on muisto vanhoista ikkunoista. Lasipurkit ovat löytöjä talosta, mummun perunakellarista. Pyyhkeet Luhta Home insidesta. Vastapäisellä seinällä Seijan vanhoihin ikkunapuitteisiin tekemä Tvätt-teos.

Tiedustelut:

inside.fi -lifestyle sisustusmyymälä, puhelin ( 09) 586 3336, Martinkyläntie 47, 01720 Vantaa (Varisto/Viisari)

www.ikea.fi

www.vepsalainen.fi

www.boknas.fi


Aiheet: , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Olipas mukavaa "käydä

  Olipas mukavaa ”käydä kylässä” kuvien kautta VIEHÄTTÄVÄSSÄ talossa!
  Hienosti ja rakkaudella entisöity koti. Itsekin vastaavan tapaisessa talossa lapsuuteni viettäneenä sain mieleeni monta lämmintä muistoa…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Risu

  20. 10. 2008 11.09

Kirjoita kommentti