Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 2. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Pekka Vainonen 5 kommenttia Sisustus

Talosta tuli viihtyisä koti

Arkiston aarre vuodelta 2009: Pariskunta rakensi uusperheelleen tilavan kaksikerroksisen talon kahdeksan vuotta sitten. Pohjaratkaisu suunniteltiin itse. Talo tilattiin Plania-talolta vesikattoon asti valmiina.

Kirvesmies palkattiin jatkamaan siitä eteenpäin. Hänen huoliteltuun käden jälkeensä on oltu erityisen tyytyväisiä. Talosta tuli viihtyisä koti, jossa on ollut hyvä asua. Talo sijaitsee Vantaan maaseutumaisella haja-asutusalueella, jossa on toinen toistaan viehättävämpiä omakotitaloja – perinteisiä ja uusia.

Lapset ovat aikuistuneet ja enää vain Helsingin yliopistossa opiskeleva nuorimies asuu kotona, mutta lapsenlapsia on jo kolme. Talossa ja pihalla riittää heille paljon temmellys- ja leikkitilaa.

Pari on kiinnostunut sisustamisesta, ja hankinnoista päätetään yhdessä. ”Onneksi maut menevät yksiin, eikä suuria myönnytyksiä  ole tarvinnut tehdä puoleen, eikä toiseen. Kahden kodin yhdistäminen on aina hiukan haasteellista, muistelee talon emäntä. ”Kun kaikkea on tuplasti, siinä onkin tenkka poo, kuinka kaiken saa sopimaan yhteen, mitä pannaan kiertoon jne.”, hän jatkaa.

Tunnelma syntyy esineistä, joilla on tunnearvoa

Erittäin ekologisesti ajatteleva emäntä sanoo, että heillä on kaikenlaista vanhaa, molempien lapsuudenkodeistakin saatua. ”Jos kaluste on jo alunperin hyvä, sen uudelleenverhoilu tai maalaaminen tekee siitä kuin uuden. Käytettyihin huonekaluihin liittyy muistoja, joten miksi ei antaisi niille uutta tulemista. Meille uuden ostaminen ei ole itseisarvo, ja muutenkin on hauskaa tehdä kotiin kaikenlaista omin käsin. Sain syntymäpäivälahjaksi taannoin ompelukoneen ja sillä olen surrutellut verhot, tyynynpäällisiä sohvatyynyihin, sängyn päiväpeiton sun muuta.”

Harmonisessa ympäristössä on hyvä rentoutua

Kodin harmoninen väritys saa heti ihastumaan. ”Me pidämme tällaisista maanläheisistä
väreistä, vaaleasta, beigestä, ruskeasta – ylipäänsä pehmeistä, luonnollisista, utuisista ja murretuista väreistä, silloin mikään ei pomppaa silmille”, emäntä kertoo. Voin uskoa, että tässä kodissa todella rentoutuu raskaan työpäivän jälkeen. Pariskunta on  Finnairin lentävää henkilökuntaa ja yhteinen aika on harvinaista herkkua, siksikin on aina ihanaa tulla maailmalta omaan viihtyisään kotiin.

Kun astuu sisälle pääovesta, edessä on valoisa ja olohuoneeseen avoin eteisaula ulkovaatekomeroineen. Aulan ja koko alakerran lattiat ovat vaalean beigeä klinkkeriä.

Eteisestä vasemmalla on tilava ja toimiva ruokailukeittiö – kodin sydän.

Talon emäntä pitää ruoanlaitosta ja tekee ruokaa aina kotona ollessaan.  Perheen yhteiset ateriat ovat kaikille tärkeitä, kun saadaan nauttia hyvästä ruoasta ja päästään vaihtamaan kuulumisia.

Tila jatkuu avoimena erkkeriin, jonka pitkän pöydän ääressä kestitään sukua ja ystäviä. Huomaa taidokkaat verhot, jotka ovat emännän ja hänen sisarensa käsialaa.

Olohuone on tilava ja hyvin valoisa. Huoneesta pääsee aurinkoiselle terassille, jossa voi kesällä juoda aamukahvit ja aterioida. Ruskeat sohvat on päällystetty huolettomalla Alcantaralla, joten ne kestävät hyvin lastenlasten kiipeilyt.

Olohuoneen toinen kotoisa alue on sohvaryhmän takana, jossa on vanha, uudelleen tyylikkäästi päällystetty tuoli.  Pieni naisfiguuri on saanut helmet kaulaansa.

Alakerrassa on lisäksi takkahuone, sauna ja pieni, mutta varsin toimiva kodinhoitohuone sekä kaksi WC:tä. Takkahuoneesta ja kodinhoitohuoneesta saunojat pääsevät ulos pergolaan vilvoittelemaan.

Saunassa on taidokkaasti yhdistetty tervaleppää, lämpökäsiteltyä haapaa ja koivua  Siellä käydään perisuomalaiseen tapaan usein.

Alakerran sisääntuloaulan ihastuttavan WC:n värit ovat samasta paletista kuin koko kodin hienostunut värimaailma.

Takkahuone toimii pikkuolohuoneena ja vierashuoneena. Huonetta on juuri uudistettu.  Sohvat on päällystetty uudelleen murretun ja lämpimän keltaisella kobeliinikankaalla. Sohvatyynyt ja matto sointuvat täsmälleen sohvista löytyvään vihreään. Uusi korumaisen kaunis vesihyasintista punottu sohvapöytä on alennusmyyntilöytö. ”Tässä huoneessa viihdymme usein iltaisin lueskelemassa ja TV:tä katselemassa”, myhäilee uudistuksiin  tyytyväinen emäntä.

Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, työhuone ja aulatila, johon kirjahylly on sijoitettu. Lukunurkkauksessa voi lueskella omassa rauhassaan. Aulasta on kulku myös länteen antavalle parvekkeelle, jossa voi kesällä nauttia  ilta-auringosta.

Päämakuuhuone on tilava, ja siihen liittyy reilunkokoinen vaatehuone sekä kylpyhuone poreammeineen. Ison jenkkisängyn pääty on osaavan emännän ja hänen yhtä kätevien sisartensa ideoima ja toteuttama. Samasta kankaasta, millä pääty on päällystetty, on ommeltu päiväpeittokin. Tilavassa makuuhuoneessa on paikka myös kirjoituspöydälle.

Ulkomailla naimisissa olevan tyttären makuuhuone on toistaiseksi jätetty odottamaan uudistamista. Väritys on nyt raikkaan sinivalkoinen, samoin kuin toinen yläkerran kylpyhuoneista.

Tiedot tavaroista: Keittiönpöydällä  lasinen SIA-kynttilänjalka/ ruokailunurkkauksen pöydällä Diana- kaitaliinat/ olohuoneen sohvilla beiget Shetland- ja Hiutale-torkkupeitot, ikkunanedusrahilla Lumi-torkkupeitto/takkahuoneen sohvilla Dupion-tyynyt ja Picant-matto/yläkerran aulan lukunurkkauksen tuolilla Dupion-tyyny ja Hiutale-torkkupeitto, kirjahyllyn vieressä kallavaasi/yläkerran sinivalkoisessa makuuhuoneessa vuoteen päädyssä Lumi-torkkupeitto.


Aiheet: , , , , , , , , ,

5 kommenttia

 1. koti on kauniisti

  koti on kauniisti sisustettu ja huolellisesti suunniteltu.ja viihtyisän oloinen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ronkainen sirpa

  6. 2. 2009 13.14

 2. Kiitos että sain

  Kiitos että sain vierailla kauniissa, rakkaudella sisustetussa kodissanne!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pirkko Lilja

  10. 2. 2009 13.51

 3. Sauna on upea,

  Sauna on upea, mutta väkisin mietityttää, mikä kauhun paikka se olisi pestä ;D

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Szz

  26. 3. 2009 20.48

  • Yhtä vaivatonta on

   Yhtä vaivatonta on pesu kuin minkä tahansa saunan.Taitava timpuri on rakentanut alaportaat irrotettaviksi siten,että yhdellä nykäisyllä ne saa vedettyä pois paikaltaan ja lattiankin pesu käy näin kätevästi pitkävartisen harjan ja suihkun avulla.Ja saunan kuivatus on myös helppoa ja nopeaa,kun on 2 avattavaa ikkunaa.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Tyytyväinen asukas

   2. 4. 2009 21.56

 4. Todella kaunis koti,

  Todella kaunis koti, harmoniset värit. Viihtyisä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Aila Kara

  9. 2. 2018 20.06

Kirjoita kommentti