Umami muualla Facebook

Julkaistu 31. 3. 2017 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Paloma Paula Bagge Ei kommentteja Sisustus

Tuorsniemen kartanon henki ja emäntä

Kun lifestyletoimittaja Paloma Paula Bagge kuuli ystävättäreltään kolme vuotta sitten, että Porin lähellä on myynnissä Tuorsniemen kartano, hän riensi elämänkumppaninsa Pertti ”Humppis” Humppilan ja Lumi-kissansa kanssa heti katsomaan kartanoa. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Kartanossa oli hieno tunnelma ja henki, vaikka se kaipasikin paljon kunnostusta. Pariskunta teki kaupat ja aloitti mittavan kunnostustyön huone kerrallaan.

Kuva Tuorsniemen kartanon perustukset ovat 1780-luvulta.

Helsingissä asunut pari ei ollut koskaan ajatellutkaan sieltä pois muuttamista, mutta kartanon hankkimisen jälkeen lähteminen ei enää tuntunut lainkaan mahdottomalta. Kun Paloma Paulan puoliso – tammikuussa elämäntyöstään Kultaisen Venlan saanut ”Humppis” – jäi eläkkeelle käsikirjoittajan ja ohjaajan työstään, muutto kävi mahdolliseksi. Paloma Paulan toimittajan työ ei ole paikkakuntasidonnaista, joten muutto ei häntäkään pidätellyt Helsingissä.

Kuva Paloma Paula Bagge on lifestyletoimittaja ja kartanon emäntä, joka kunnostaa kartanoaan ja kirjoittaa siitä blogia.

Paloma Paula Bagge vietti lapsuutensa Leppävirralla Savossa. Hänen isänsä oli lapsuudesta asti hänen suuri esikuvansa. Isä oli puuseppä, joka kalastusretkellään löysi eräältä luodolta malmilohkareen, joka osoittautui nikkeliksi. Tuon löydön ansiosta perustettiin Euroopan suurin nikkelimalmikaivos. Paloma Paulan isästä tuli julkkis, ja häntä haastateltiin ja kuvattiin lehtiin, ja Paloma Paula -tyttönen kiinnostui sen myötä toimittajan työstä. Hänestä tulikin toimittaja, jonka jutut liittyvät asumiseen, remontoimiseen, sisustamiseen, kokkailuun, puutarhanhoitoon, luonnossa liikkumiseen ja kokonaisvaltaisesti elämiseen. Paloma Paulan elämästä ei myöskään puutu aiheita, mistä ammentaa juttujen aineksia. Vaikka kartanon kunnostus ja emännyys vie paljon aikaa, Paloma Paula ei mistään hinnasta halua luopua toimittajan työstään, jota hän rakastaa.

Aikojen saatossa kartano on kokenut monia muutoksia

Kartanossa on 500 neliötä, joista 300 on toistaiseksi asuttuna. Siellä on 12 huonetta, joista 5 huonetta on yläkerrassa ja loput alakerrassa. Kartanoa on kutsuttu aikojen saatossa myös pappilaksi, koska siellä on asunut lukuisia pappeja. Kartano on rakennettu mäelle. Sen perustukset ovat 1780-luvulta. Kartano on käynyt läpi monen monta uudistusta, joskus myös huonompaan suuntaan. Näin ollen kartanon sisä- ja ulkotilat eivät ole enää tunnistettavissa 200 vuoden takaisiin.

Paloma Paula kertoo, että aluksi he kävivät museoviraston rakennustutkijan kanssa läpi asioita, joita voi ja kannattaa muuttaa ja, mitä jättää kunnostamatta. Myöhemmätkin korjausvaiheet voivat nimittäin olla ainutlaatuisia ja arvokkaita.

Kartanon kunnostaminen on opettanut tekemään itse hankaliakin töitä

– Heti alussa teetätimme kartanoon uuden katon. Muuten olen itse kunnostanut kartanoa lähinnä vain viihtyisämmäksi, kertoo Paloma Paula. Hän on ihan itse tehnyt pientä pintaremonttia yläkertaan, jossa hän on parin vuoden aikana kunnostanut huoneen kerrallaan. – Olen opetellut tekemään itse, Paloma Paula sanoo. Eräs eläkkeellä oleva rakennusmies on neuvonut minua kädestä pitäen, miten lattioita saumataan tai seinää muurataan, tapetoimisen ja maalamisen nyt jokainen osaa itsekin tehdä, toteaa kätevä kartanon emäntä.

Kuva Maria Charlotta -kammari sopii romantiikan nälkäisille.

Kuva Anna Margareta -kammarissa on oma rauha kahdelle.

Kuva Yläkerran olohuoneen sisustuksessa on käytetty mustaa ja valkoista.

Kuva Yläkerran keittiön Paloma Paula kunnosti kokonaan. Sisustustiilet Wienerberger, liesituuletin Savo Design.

Paloma Paula kertoo, että  jossain vaiheessa yläkertaan laitetut laminaatit hän repi omin käsin pois, ja hioi sekä maalasi lattiat uudelleen. Seinistä hän repi irti nuhruiset pinnat ja tapetoi tai maalasi ne. Katot käsiteltiin uudelleen. Huoneet sisustettiin vanhoilla huonekaluilla. Yläkerrassa on nyt raikas ja rento tunnelma. Myös yläkerran kylpyhuoneen Paloma Paula saumasi itse uudelleen.

Alakerrassa on remontoitu toistaiseksi vain saunaosasto, jonka lattiat, seinät ja katot Paloma Paula käsitteli uudelleen. Nyt suihkuhuoneen lattia ja sauna ovat mustat.

Kartanoa tarjotaan pienten perhe- tai muiden juhlien pitopaikaksi

Alakerrassa on iso keittiö ja kaksi isohkoa salia, joissa oli valmiina aidot jugend-kalusteet 1890-luvun lopulta. Ne lunastettiin kaupan yhteydessä, mikä helpotti suuresti huoneiden sisustamisessa. Kartanon entinen emäntä jätti taloon myös muutaman vanhanajan sisäkasvin, muun muassa posliinikukan ja amatsoninliljan, jotka ovat kukkineet kolmisen kertaakin vuodessa.

Kuva Kartanon alakerran keittiö on iso ja vanha tyyli saa näkyä.

Kuva Ruokasalissa on useita pöytiä ja tilaa kahdellekymmenelle.

Kuva Ruokasalin pöydällä on aina tuoreita kukkia.

Kuvat (ylh., alh.) B&B -aamiaisella tarjotaan emännän leipomaa yrttileipää ja tietenkin oman vadelmatarhan marjoja.

Kartanossa järjestetään tapahtumia

Paloma Paula järjestää silloin tällöin kartanolla myyjäis- tai muita tapahtumia pop up -periaatteella eli satunnaisesti. Kyläläiset ja porilaiset kauempaakin ovat olleet iloisia päästyään katsomaan, mitä kartanossa ja sen pihapiirissä on saatu aikaan.

Silloin, kun Paloma Paulalla on aikaa, hän järjestää toisinaan kotijuhlia tai ravintolapäiviä kyläläisille. Hän suunnittelee menun ja kutsuu jonkun kokkailua harrastavan ystävänsä avuksi ruokien valmisteluun. Hänen tavoitteenaan on myös järjestää kartanossa pienimuotoisia kokkaus- ja sisustuskursseja tulevaisuudessa.

Paloma Paula on tehnyt ikivanhan viljamakasiinin holvikaariseen kellariin oman kappelin, josta hän suuresti iloitsee. Joulun aikaan kappelissa oli seimiasetelma. Kesäkuumalla kappeliin voi mennä viilentämään aivojaan ja rauhoittumaan kynttilöiden valossa. Taiteilija Johanna Oras on lupautunut maalaamaan kappeliin koristemaalauksia tänä keväänä.

Tähän yhteyteen kartanon emäntä aikoo järjestää muutakin tapahtumaa, esimerkiksi kevätmyyjäiset, jossa myydään leivonnaisia ja kivaa kirpparitavaraa.

Kuva Puutarhassa on useita mukavia olopaikkoja.

Kartanon kunnostaminen vaatii varoja, voimia ja aikaa

– Paljon on vielä tekemistä niin kartanossa kuin pihapiirissä, Paloma Paula huokaa. Kartanon pihapiiriin kuuluu useita rakennuksia, jotka ovat enemmän tai vähemmän korjauksen tarpeessa. Kaiken kunnostaminen kerralla vaatisi paljon rahaa, joten on vain maltettava mielensä ja tehtävä korjauksia sitä mukaa kuin on varoja, voimia ja aikaa. Talkoilla saisi kyllä paljon aikaan ilman, että täytyisi mennä vararikkoon, mutta kukaan ei ole toistaiseksi ollut kiinnostunut talkoista, harmittelee Paloma Paula. Hän itse olisi valmis puolestaan auttamaan muita, kun talkootarvetta ilmenisi.

Kuva Navetan kupeessa voi käydä pienellä retkellä.

1800-luvulla kartanon puutarha on ollut loistossaan

Laajan keittiöpuutarhan lisäksi kartanossa on ollut omena- ja kirsikkapuita sekä viinimarja- ja karviaispensaita. Myös herneitä on viljelty ja kuivattu. Puutarhassa on ollut sokkelokäytävillä varustettu lehtipuupuisto. Puistoa ympäröivät kanavat, joissa herrasväen nähtiin kulkevan gondoleilla. Tietysti puistossa oli myös huvimaja. Puistoalue, josta ei ole enää nykyisin mitään jäljellä, on Porin kaupungin omistuksessa, ja se sijaitsee maantien toisella puolella kartanoa vastapäätä. Paloma Paula on tehnyt aloitteen, että Porin kaupunki elvyttäisi puiston kaupunkilaisten virkistysalueeksi.

Kartanon piha-alueella on paljon omenapuita, sembramäntyjä, koivuja ja koristepensaita. Kasvimaata ei ole, mutta Paloma Paula on tehnyt kivinavetan aurinkoiselle seinustalle ruukkuyrttitarhan. Tiluksilla on myös paljon viinimarja- ja karviaispensaita ja vadelmatarha, joka tuottaa mehevää puutarhavadelmaa jopa yli 200 litraa kesässä. Vadelmia on riittänyt myyntiinkin. Paloma Paula kutsuu itseään marjahulluksi, koska hän marjastaa ”hullun lailla” eli kerää metsistä mustikoita ja puolukoita kymmeniä litroja kesän ja syksyn aikaan. Syntymäpäivillä ja muissa tilaisuuksissa on sitten kiva tarjoilla omia mehuja kuohujuoman  sijaan. Hän kerää myös sieniä, joista valmistaa vierailleen maukkaita keittoja ja piiraita.

Kuva Hauskat aurinkosuojat Paloma Paula teki verhoista.

Välillä on pakko vetää lonkkaa, että taas jaksaa

Monet pitävät Paloma Paulaa uupumattomana ahkeroijana, ja sitähän hän onkin, mutta hän sanoo, että välillä on pidettävä pausseja kaikista töistä, jotta taas jaksaa. Silloin hän laiskottelee ja vetää lonkkaa, vaeltelee metsässä, ottaa eväät mukaan ja istuu kannon nokassa ja on onnellinen luonnon helmassa.

Paloma Paula nauttii asumisestaan suurissa tiloissa. Kerrankin on tilaa ja lääniä! Kahdelle ihmiselle kartano on järkyttävän iso, joten Paloma Paula on alkanut pitää harrastusmielessä pienimuotoista majoitustoimintaa kartanon yläkerrassa. Varsinkin PoriJazz- ja PoriAreena -tapahtumien aikaan tarvitaan kipeästi myös kotimajoitustiloja. Kartanon sijainti on siinä mielessä sopiva, että sieltä on matkaa Porin keskustaan vain runsaat neljä kilometriä.

Paloma Paula Baggeen voit ottaa yhteyttä soittamalla numeroon 040 701 5235 tai kirjoittamalla paula.bagge@tuorsniemi-spirit.com. Kartanon sivut, joilta voit lukea kartanon historian,  ovat www.tuorsniemi-spirit.com,  Paloma Paulan  blogin löydät täältä www.kunnostajasisusta.fi


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti