Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 1. 2018 Teksti Umami, kuvat Mervi Melasniemi 3 kommenttia Sisustus

Kerstinin ja Stenin ainutlaatuinen koti

Kun astuu sisään Kerstin ja Sten Enbomin kotiin, katseltavaa ja ihasteltavaa on niin paljon, että ei voi kuin hämmästellä. Mitään tällaista emme ole aiemmin nähneet: Paljon upeaa talonpoikaisantiikkia ja kauniita esineitä runsaasti esillä. Kodin interiööri on ainutlaatuinen, tyyliltään taiteellinen ja boheemi.

Monet esineet ovat perittyjä ja lahjaksi saatuja sekä itse tehtyjä löytöjä koti- ja ulkomailta.

Enbomeilla on kaksi  aikuista lasta. Sten on kirjailija, joka laatii mm. yrityshistoriikkeja.

Julkaisemme suositun artikkelin uusintana.


Kerstin on taiteilija, keräilijä, kierrättäjä ja puutarhuri

Kerstin on kotoisin Porvoosta, lapsuuden kesät kouluneuvoksen perhe vietti Pellingissä. Kotitanhuvillaan hän tutustui nuorena ensimmäiseen mieheensä Ristomatti Ratiaan.  Anopistaan Armi Ratiasta Kerstinille tuli läheinen henkilö, ja nuori, kaunis Kerstin oli Marimekossa monessa mukana.

Kerstin on ollut käsistään kätevä pikkutytöstä lähtien. Kaikki alkoi kuitenkin paperinukeista, joille Kerstin teki hienoja pukuja. Kreppipaperista taiteellinen Kerstin teki lapsena monenlaista  kaunista. Kerstin opiskeli sisustusarkkitehdiksi ja Englannissa vaate- ja tekstiilisuunnittelijaksi. Kerstinin eno ja veli olivat taitelijoita, joten taiteellisuus kulkee suvussa. Myös Kerstinin ja Stenin Sofia-tytär on tekstiilisuunnittelija.

Kerstinin äiti oli nukke- ja nalleihminen ja sellainen tuli myös Kerstinistä. Kerstin on tullut tunnetuksi ihastuttavista patjanalleistaan – nalleista, jotka hän ompelee raidallisista patjakankaista. Kerstin valmistaa myös teddy-nalleja, jotka hän vaatettaa niin, että jokainen on erilaisissa, persoonallisissa pukineissaan. Joillekin on annettu nimiä, kuten satusetä Topelius, Esmeralda  jne.

Kerstin kertoo, että hän elää yksinkertaista elämää. Hän  kierrättää ja uusiokäyttää  kaikkea mahdollista. Melkein kaikki tarvikkeet löytyvät lähiympäristöstä. Hän pitää yksinkertaisista, laadukkaista asioista. Vaatteensa hän tekee itse, melkeinpä meikit ja kengätkin.

Kerstin on intohimoinen puutarhuri, joka rakastaa kukkia, ja viljelee myös vihannekset ja juurekset itse.

Kerstinin ja Stenin koti on runsaudessaan, kodikkuudessaan ja lämmössään ihastuttava ja jotenkin epäsuomalainen. Koko ympäristö on tehty luovasti ja tyylitajulla. Hakematta tulee mieleen 1900-luvun alun taiteilijakodit, esimerkiksi Karin ja Carl Larssonin Lilla Hyttnäs Taalainmaalla. Myös englantilaisen Arts and Crafts -liikkeen ihanteet ”yksinkertaisesta elämästä”, ”simple lifesta” tuntuvat toteutuvan täällä täydelleen: koti rakennetaan laadukkaista, yksinkertaisista, mieluiten lähiympäristöstä saaduista esineistä ja tarvikkeista. Elämä rajoitetaan yksinkertaisiin perusasioihin ja ympäristöä sekä elämäntapaa leimaavat tyylikkyys, lämpö ja tarkoituksenmukaisuus.

Tässä keittiössä kokataan, leivotaan ja säilötään oman maan satoa

Enbomien keittiössä on paljon astioita avohyllyillä. Kuparikattilat ja vanhat kuparivuoat hohtavat himmeästi ja luovat kotoisaa tunnelmaa. Kerstin on innokas ruoanlaittaja ja leivänkin hän leipoo itse. Keittiöstä johtavat portaat kellariin, jossa on muun muassa herkullisia suolakurkkuja, säilötty oman maan lavakurkuista.

DSC_0071 DSC_0067

DSC_0072 DSC_0065

DSC_0123 DSC_0125

DSC_0100

Työtilassaan Kerstin ompelee nalleja ja tilkkutäkkejä

Vanhan torpan huoneet ovat viihtyisiä ja valoisia  kuusiruutuisine ikkunoineen. Lattiassa on hauska ruutumaalaus, tietysti talon emännän itse tekemä.

DSC_0060

DSC_0121 DSC_0126

Ruokailutila on valoisa ja kutsuva

Ruokailutilan seinien alaosaan Kerstin on maalannut kivipintaa jäljittelevän taitavan marmoroinnin. Se sopii hyvin yhteen lautalattian ja  maalaamattomien talonpoikaishuonekalujen kanssa. Taustalla näkyy suvun jäsenten muotokuvia.

DSC_0132 DSC_0133

DSC_0099 DSC_0073

DSC_0079

DSC_0074

Antiikkinen keittokulho on katseenvangitsijana ikkunalaudalla.

DSC_0095

Kurpitsa-aiheisiin töihin Kerstin on saanut mallit suoraan omalta kasvimaalta.

DSC_0131 DSC_0117

Makuuhuoneen pylvässänky on somistettu raikkaalla raitakankaalla

Makuuhuoneen hauska pylvässänky on itsetehty. Kerstin on ommellut tekstiilit Ikean kankaista. Hän on myös koristanut makuuhuoneen kaapit näyttävällä, siniharmaalla marmoroinnilla.

DSC_0104 DSC_0109

DSC_0112 DSC_0111

Olohuoneessa on paljon kauniita yksityiskohtia

Olohuoneessa on kaunista talonpoikaisantiikkia ja runsaasti erilaisia taide-esineitä. Keraamikko, professori Birger Kaipiainen oli Kerstinin ja Stenin läheinen ystävä. Siksi heillä on paljon Kaipiaisen teoksia kodissaan. Kaipiaisen taide-esineet ja niiden rönsyilevän runsas estetiikka ovatkin kuin kotonaan juuri täällä!

DSC_0082

DSC_0114

Kellojen symboliikkaa mestareiden töissä: toinen kelloista on hankittu Salvador Dali -museosta, toinen on Birger Kaipiaisen tekemä.

DSC_0168

Takan edessä on koristeellinen, hyvin säilynyt reki, josta on tehty divaani. Purppuranpunaisen torkkuhuovan alla on Kerstinin ompelema tilkkutäkki, joiden valmistamista hän myös harrastaa. Vanhat lautalattiat ovat osa kodin viehätystä.

DSC_0085

DSC_0081

DSC_0139

Sohvan sivustoilla on rustiikkijalkaiset pöytälamput. Sivupöydällä on kollaasi pieniä antiikkiesineitä. Pöydän edessä on vanha maisemamaalaus.

Olohuone on tyylikäs. Valkoinen sohva, talonpoikaishuonekalut ja Achille Castiglionin valaisin seurustelevat vaivatta keskenään.  Sohvapöydällä on taide- ja sisustusteoksia, joista yhtä Kerstin istuu selailemassa.

DSC_0086

DSC_0166 DSC_0425

DSC_0162 DSC_0116

DSC_0145

Ihanan nukkekodin Kerstin on saanut aikoinaan ulkomaantuliaisena.

DSC_0156

Jo eteisessä pääsee mukaan talon tunnelmaan: antiikkia, taide-esineitä, kynttilötä, kauniita valaisimia, lämpöä ja kodikkuutta… Kaikkea on paljon, mutta jokainen esine on harkitusti omalla paikallaan.

DSC_0199

DSC_0089

Kylpyhuoneen seinät on marmoroitu ja koristeltu maalauksin. Upeaa kylpylätunnelmaa!

DSC_0160

Ahkerien ihmisten työhuone

Tässä on kahden ahkeran ja luovan henkilön työhuone. Kerstin ja Sten työskentelevät taukoamatta – toinen kirjoittaen ja toinen luoden kauneutta ympärilleen ja muiden iloksi. Stenin kynästä on lähtenyt lukematon määrä mm. paikallis- ja yrityshistoriikkeja. Taisto Kuhan suunnittelema Decembre-valaisin tuo nostalgisen tuulahduksen 60-luvulta.

DSC_0090DSC_0092

Kerstin järjestää kotona monenlaisia kursseja halukkaille. Kursseja pyydetään enemmän kuin hän ehtii pitää. Oikealla paperikurssilaisten hienoja töitä.

DSC_0188 DSC_0191

DSC_0183

Kerstinin ja Stenin kodista löytää loputtomasti ihastuttavia yksityiskohtia. Tässä hauska antiikkinen peiliovi, jossa on kustavilainen listoitus ja doorilaista pylvästä mukaileva koristeaihe.
DSC_0196

Myös talon pääsisäänkäynnin ovet ovat aivan upeaa talonpoikaisantiikkia alkuperäisine värityksineen.

DSC_0433DSC_0435

Teksti Mervi Melasniemi ja Liisa Wilska, kuvat Mervi Melasniemi.

facebook/sälgkulla boden


Aiheet: , , , , , ,

3 kommenttia

 1. Hienoa huomata kuinka

  Hienoa huomata kuinka erilaisia me ihmiset olemme. Tämä ei millään voisi olla minun kotini, liikaa kaikenlaista minun makuuni. Pidän hieman modernimmasta ja selkeämmästä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Minnat

  16. 4. 2015 10.14

 2. Paras kodin sisustus

  Paras kodin sisustus ideoita koskaan .

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mikrosementti

  10. 12. 2015 10.08

 3. Niin minustakin. Koti

  Niin minustakin. Koti vailla vertaa! Oli hienoa, että saimme suuren kunnian tehdä Kerstinin ja Stenin kodista jutun, koska monet kansainväliset lehdetkään eivät ole päässeet tekemään heidän kodistaan juttua.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mervi Melasniemi

  10. 12. 2015 16.05

Kirjoita kommentti