Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 5. 2016 Teksti Uutuudet, kuvat Boråstapeter Ei kommentteja Sisustus

Uudet Scandinavian Designers II -tapetit

Uudet Scandinavian Designers II -tapetit nostavat seinille 1940–60-lukujen luontokuosit. Boråstapeter julkaisee uuden tapettimalliston, joka nostaa esiin lisää pohjoismaisten muotoilijoiden tunnetuimpia kuoseja. Mukana mallistossa suomalaissyntyisen Viola Gråstenin raikkaat lehtikuviot.

Scandinavian Designers II -mallistoon on valittu 1940–60-luvulla suunniteltuja kuoseja viideltä muotoilun ikonilta: Stig Lindberg, Viola Gråsten, Arne Jacobsen ja siskokset Gocken ja Lisbet Jobs. Ajattomia ja ajankohtaisia luontokuvia rönsyilevät tapetit tulevat myyntiin Värisilmä-liikkeisiin kesäkuussa.

– Scandinavian Designers II -tapettimallisto jatkaa siitä, mihin kokoelman neljä vuotta sitten lanseerattu ykkösosa jäi. Uuden malliston kantava teema on kukkia ja lehtiä versova luonto, viiden ikonisen muotoilijan tulkitsemana. Mallistoon on valittu 1940–60-luvulla suunniteltuja kuoseja Stig Lindbergilta, Viola Gråstenilta, Arne Jacobsenilta sekä Gocken ja Lisbet Jobsilta, kertoo Värisilmän valikoimapäällikkö Tiina Hakola.

Mallisto koostuu 14 eri kuosista, joista on tarjolla yhteensä 43 erisävyistä vaihtoehtoa. Luontoa henkivät tapetit antavat ihanan värikylläisen taustan pohjoismaisen pelkistetylle sisustustyylille. Malliston tapetit ovat helposti seinälle kiinnitettäviä EasyUp-kuitutapetteja. Mukana on kaksi digitaalista kuvatapettia: Aurora ja Rabarber.

– Alun perin monet näistä kuoseista painettiin tekstiileihin tai astioihin. Nyt rakastetut klassikot saavat uuden elämän, kun ne nostetaan seinille, Hakola jatkaa.

Stig Lindberg (1916–1982)
Mallistossa kuosit: Berså, Pottery, Melodi, Poem d’amour

Stig Lindbergin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Hänen koristeellisessa tyylissään on ripaus sadunomaisuutta, joka on ihastuttanut ruotsalaiskotien klassikoiksi muodostuneissa tekstiileissä, astioissa, televisioissa ja lastenkirjojen kuvituksissa. Leikkisässä tyylissä on usein mukana ripaus surrealismia.

Tapetti BR2

Berså: Tyylitellyllä Berså-lehtikuviolla koristettuja astioita myytiin valtavia määriä 1960-luvulla. Kuosista on tullut rakastettu klassikko, jota vaalitaan ruotsalaiskodeissa edelleen.

tapetti BR4

Pottery: Lindberg aloitti uransa keramiikan parissa. 1940-luvulla hän suunnitteli keramiikkapatsaita ja opetti alaa yliopistolla.

eteinen-001

Melodi: Yksityiskohtia vilisevästä Melodi-kuosista löytyy jokaisella katsomiskerralla jotain uutta. Alun perin kuosia painettiin tavaratalo NK:n (Nordiska Kompaniet) tekstiileihin.

Poem d'amour

Poem d’amour: NK:n tekstiilistudion johtaja Astrid Sampe rakastui tähän eteeriseen, 1947 julkaistuun tekstiilikuosiin niin syvästi, että teetti siitä itselleen mekon. Lindberg teki hänelle posliinikukista mekon kanssa yhteensopivat korut, jotka kuuluvat nykyään Nordiska Museet -museon kokoelmiin.

Viola Gråsten (1910–1994)

Mallistossa kuosit: Amorina, Romans

Viola Gråsten tunnetaan Ruotsin tekstiilisuunnittelun uudistajana ja modernisoijana. Suomessa syntynyt ja kasvanut Gråsten muutti Ruotsiin sodan aikana vuonna 1944, kun villasta oli Suomessa pulaa. Hän työskenteli ensin NK-tavaratalolle ja uudisti mattojen ja painettujen tekstiilien valikoiman. Gråstenin tunnistettava tyyli yhdistää virtaavia muotoja ja harvinaislaatuisia väriyhdistelmiä.

Amorina

Amorina: Käsin piirretyt lehdet muodostavat tiheän lehvästön. Alun perin tekstiileihin suunniteltu kuosi on vuodelta 1962.

Romans

Romans: Gråstenille tyypillistä sattumanvaraisuutta ja luonnosmaisuutta korostava lehtikuvio on piirretty vuonna 1964. Ilmava lehtikuvio suunniteltiin tekstiileihin.

Arne Jacobsen (1902–1971)
Mallistossa kuosit: Vertigo, Bladranker, Trapez, Arne

Maailmankuulu tanskalainen arkkitehti ja muotoilija Arne Jacobsen tunnetaan huonekaluistaan, tekstiileistään ja aterimistaan. Tanskalaisen modernismin kärkinimi Jacobsen osasi mestarillisesti hyödyntää yksinkertaisia muotoja, kuten kolmioita ja ympyröitä, luodessaan syvyyttä ja rytmiä ajattomiin kuoseihinsa. Jacobsenin tyylille tyypillistä on geometrisuus ja funktionaalisuus.

Vertigo

Vertigo: Puoliympyröiden hypnoottiseen rytmiin perustuva kuosi on suunniteltu huonekalujen verhoilukankaaksi.

Brant

Bladranker: Geometristen muotojen ohella Jacobsen löysi inspiraatiota myös luonnosta. Bladranker-kuosin kukkivat köynnökset ovat siitä taidonnäyte.

Trapez

Trapez: 1950-luvulla suunniteltu vinoista kolmioista koostuva Trapez-kuosi on jo pitkään ollut arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden suosikki.

Arne

Arne: Kodikkaan punosmainen kuvio koostuu pienistä kolmioista ja puoliympyröistä. Kuosi kuuluu Jacobsenin tekstiilikuvioiden laajaan arkistoon.

Gocken Jobs (1914–1995)
Lisbet Jobs (1909–1961)
Mallistossa kuosit: Rabarber, Trollslända, Köksväxter, Aurora

Ruotsalaiset siskokset Gocken ja Lisbet Jobs valmistuivat keraamikoiksi 1930-luvulla. Kun toisen maailmansodan aikana keramiikan lasitteesta oli pulaa, NK:n tekstiilistudion johtaja Astrid Sampe houkutteli heidät siirtämään luontoaiheiset kuosinsa keramiikasta tekstiileihin. Heidän värikkäät, käsin painetut kankaansa toivat iloa sodanjälkeiseen harmauteen ja pehmensivät ajan funktionaalista tyyliä.

tapetti varisilma2raparperi tumma

Rabarber: Yksi Gocken Jobsin halutuimmista ja rakastetuimmista kuoseista on kesäinen Rabarber, jossa raparperin varret kasvavat runsaan kukkaniityn keskellä. Digitaalisen kuvatapetin pinnassa on kerniliinamainen efekti. Kuvatapetin koko on 265 x 90 senttimetriä (kaksi vuotaa). Kuviota voi toistaa loputtomasti.

tapetti BR5

Trollslända: Gocken Jobsin NK:n tekstiileihin suunnittelema Trollslända-kuosi on vuodelta 1945. Tämä tapetti painetaan Boråstapeterin vanhimmalla painokoneella, jotta siihen saadaan oikea tunnelma.

keittiökasvit

Köksväxter: Lisbet Jobsin 1950-luvulla suunnittelema kasvikuosi tuo kesän tuntua huoneisiin ympäri vuoden.

Aurora

Aurora: Lisbet Jobsin arvostetuin kuosi Aurora on tulvillaan niittykukkien taikaa. Näyttävä kuosi on suunniteltu vuonna 1956. Scandinavian Designers II -mallistossa kuosi on mukana digitaalisena kuvatapettina, jossa kuvaseinän koko on 265 x 90 senttimetriä (kaksi vuotaa). Kuviota voi toistaa loputtomasti. Tapetin pinnassa on kerniliinan tuntua.

Tuotetiedot:
Scandinavian Designers II -tapetit (EasyUp-kuitutapetti),
leveys 53 cm, rullan pituus 10,05 m, hinnat: 78 €/rulla.
Digitaaliset kuvatapetit Rabarber ja Aurora, korkeus 265 cm, leveys 90 cm (2 vuotaa),
hinta: 42 €/m2 + toimituskulut 16 €/lähetys.

Toimitusaika:
Tilaustuote, toimitusaika 1–2 viikkoa

Lisätietoja:
Väritukku Oy, www.varisilma.fi

Kuluttajatiedustelut:
Värisilmä, puh. (09) 849 141

Jälleenmyynti:
Värisilmä-liikkeet kautta maan


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti