Umami muualla Facebook

Mikä ihmeen Umami?

Valitsimme julkaisullemme nimen Umami.fi, sillä tämä japanilainen sana tarkoittaa raaka-aineessa tai ruoassa hyvää makua ja herkullisuutta. Umami saa kaiken maistumaan paremmalta! Ja juuri sitä haluamme korostaa niin ruokaohjeissamme kuin muussakin julkaisumme sisällössä, jota hyvän maun umami symboloi oivallisesti.

Toivotamme Umamia elämääsi, hyvä lukijamme!Mies umamin takana

Itse asiassa umami on viides perusmaku, jonka japanilainen tohtori Kikunae Ikeda Tokion yliopistosta löysi jo tasan sata vuotta sitten. Hän teki havainnon, että glutamiinihapon suolojen maku poikkesi siihen asti määritellyistä neljästä perusmausta, jotka ovat makea, suolainen hapan ja karvas. Glutamiinihappo on yksi aminohapoista. Tohtori Ikeda onnistui eristämään glutamiinihapon suoloja monista eri ruoka-aineista, esimerkiksi Japanissa paljon käytetystä merilevästä. Hän antoi maulle nimeksi umami, joka hänen mielestään kuvasi hyvin glutamiinihapon suolojen makua.

Umami – hyvän maun synonyymi

Umamin ruokaisaa, lihaisaa, täyteläistä ja pyöreää makua löytyy kasviksista, sienistä, kalasta ja lihasta. Umamin makua on myös niistä keitetyissä liemissä. Pitkä keittäminen, hauduttaminen ja ruskistaminen vapauttavat lihan proteiinista umamia. Myös monet maustekastikkeet ja -tahnat ovat umamipitoisia, kuten soija-, kala-, rapu- ja osterikastikkeet, curry- ja misotahnat, liemitiivisteet eli fondit, ketsuppi jne. Myös pitkään kypsytetyissä juustoissa, esimerkiksi parmesaanissa on umamia. Ensi kosketus umamiin saadaan kuitenkin jo äidinmaidosta, joka sisältää perusmauista vain makeutta ja umamia.

Umami-tiimi

Mervi Sarin kuvat 09 001.tif (2)

Mervi Melasniemi

Mervi on Umami.fi:n perustaja ja päätoimittaja, freelance-ruokatoimittaja, kotitalousopettaja, KM. Mervi on tehnyt 20-vuotisen uran Valion markkinoinnissa ja koekeittiössä ja ollut tekemässä lukuisia, suosittuja keittokirjoja. Ruokajuttuja Mervi on tehnyt muun muassa Helsingin Sanomiin, Et-lehteen, Viherpihaan ja Makuun. Mervi nauttii työstään intohimoisesti! Hänelle työ on samalla harrastus. Rakasta elämää ja elämä rakastaa sinua on Mervin motto! Kuva: Sari Tammikari.

liisa_wilska_100x100

Liisa Wilska

Liisa on Umamin toinen päätoimittaja ja Umami Lifestyle Sisältöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja. Liisa on harjaantunut taiteentuntija, joka on työskennellytpitkään suomalaisen kuvataiteen ja taideteollisuuden parissa. Hän on ollut perustamassa mm. Helsingin taidelainaamoa Rikhardinkadulle. Hän kertoo meille kiinnostavasti Suomen unohduksiin jääneistä upeista naistaiteilijoista, heidän töistään ja elämästään. Nykytaiteilijoita Liisa ei suinkaan unohda, vaan saamme lukea myös nykyajan lahjakkaista naistaiteilijoista. Lisäksi Liisa kertoo meille koko kuvataidekentän tapahtumista ja näyttelyistä sekä taidehankintoihin liittyvistä asioista. Kuva: Sakari Majantie.

Tiia7-100x100

Tiia Koskimies

Tiia on opiskellut viestintää ja toiminut mm. TV-käsikirjoittajana ja ohjaajana. MTV 3:n Bon Appétit ruokaohjelmasarja oli hänelle mahtava ruokakulttuurin korkeakoulu. Nykyisellään Tiia toimittaa, tuottaa, kuvaa ja kirjoittaa keittokirjoja. ”Mukavaa saada kommentteja juttuihin ja käydä vuorovaikutusta lukijoiden kanssa”. Kuva: Sari Tammikari.

eeva_salonen-100x100

Eeva Salonen

Eeva on tunnettu ja kokenut ruokatoimittaja, joka on tehnyt pitkän, hienon uran Helsingin Sanomien Ruokatorstaissa. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita keittokirjoja, viimeiseksi Helsingin Sanomien Ruokatorstain ohjeista kootun upean opuksen. Eeva on yksi bloginpitäjistämme ja keittokirjakriitikkomme. Suomalainen ruokakulttuuri ja upeat raaka-aineemme ovat lähellä Eevan sydäntä. Kuva: Sakari Majantie.

leskinen_jyrki-100x100

Jyrki Leskinen

Jyrki on 35 vuotta luontoa kameran etsimen takaa tarkkaillut valokuvaaja. Hän harrastaa luontoa monipuolisesti tarkkaillen, kuvaten ja luonnossa liikkuen. Erityisesti luonnon lähikuvaus, kalastus, perhosten ja muiden hyönteisten tutkiminen on lähellä Jyrkin sydäntä. Luontoa kunnioittaen, sen monipuolisuutta arvostaen on Jyrkin ohjenuora.

Anni1-100x100

Anni Lappalainen

Anni on pohjoismaisen kirjallisuuden ja elokuvatutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistossa. Hän kirjoittaa Umamiin teatterista, elokuvasta ja muustakin kulttuuriin liittyvästä. Vapaa-aikanaan Anni käy näyttelyissä ja elokuvissa, pelaa tennistä ja hoitaa Adalmina-kissaa. Kuva: Sari Tammikari

1-Hannele Eklund, kuva Essi Markkula

Hannele Eklund

Hannele on viestinnän ja kulttuurijohtamisen ammattilainen, jonka urapolku on kulkenut Radion sinfoniaorkesterin kautta Avanti! kamariorkesterin ja Suvisoitto-festivaalin toiminnanjohtajaksi ja edelleen Helsingin kaupunginorkesterin vt. intendentiksi. Syyskuussa 2013 Hannele palasi päätoimiseksi opiskelijaksi ja valmistui vuoden 2015 alussa filsofian maisteriksi, pääaineenaan yhteisöviestintä. Umamiin Hannele kirjoittaa havaintojaan konsertti- ja orkesterimaailmasta ja sen liepeiltä. Kuva Essi Markkula.

Tarja Heiskanen

Tarja Heiskanen

Tarja on terveystoimittaja ja sosiaalipsykologi, YM. Tarja on tehnyt pitkän päivätyön kansanterveysjärjestössä, Suomen Mielenterveysseurassa, toimittajana, päätoimittajana ja viestintäjohtajana. Tarja on kirjoittanut lehtijuttujen lisäksi useita mielen terveyttä käsitteleviä kirjoja ja oppaita sekä ollut mukana monissa mielenterveyttä tukevissa hankkeissa. Nyt freelance-terveystoimittajan arkeen kuuluvat junamatkailu, kirjat, teatteri, elokuvat, kuntoilu ja Niilo-koira. Tarja kirjoittaa Umamiin mielen hyvinvoinnista ja oman mielenterveyden hoitamisesta. Mutta ei toki vierasta muitakaan aiheita, sillä mielen kuntoon vaikuttavat mitä moninaisemmat asiat.

Pekka Passi

Pekka Passi

Pekka on pitkän linjan olut-, viini- ja viskiharrastaja, jonka innostus aihepiiriin lähti 90-luvulla Helsingin kauppakorkeakoulun legendaarisesta viinikerho Baccuksesta, jonka puheenjohtajanakin hän toimi pari vuotta. Nykyään hän toimii aktiivisesti Gavie-viinikerhossa ja käy VYSin tastingeissä. CAMRAn jäsen hän on ollut vuodesta 2006. Leipänsä Pekka tienaa liikkeenjohdon konsulttiyhtiön osakkaana, mutta alkoholijuomat ovat hänelle kiintoisa harrastus.

sirkka_turqoise2-003

Sirkka Hirvonen

Sirkka on koulutukseltaan kotitalousopettaja, joka aloitti uransa toimimalla Keskon koekeittiössä ja elintarvikeryhmän markkinoinnissa yli 10 vuotta. Sen jälkeen hän jatkoi freelancer-ruokatoimittajana Suomen suurimmassa aikakauslehdessä Seurassa ja myöhemmin myös Vivassa. Hän on avustanut monia muitakin lehtiä ja kääntänyt ja/tai kirjoittanut yli sata keittokirjaa. Näiden joukossa on useita painonhallintaan keskittyviä kirjoja, kuten yhdessä Patrik Borgin kanssa kirjoitettu Syö hyvin ja laihdu -teos sekä kymmeniä Painonvartijoille kirjoitettuja kirjoja. Sirkan sydäntä lähellä ovat terveyttä edistävät elämäntavat ja ruokailutottumukset sekä maukas ja monipuolinen, mieluiten Suomen luonnon upeista antimista valmistettu ruoka. Kuva: Seppo Saarentola