Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 2. 2020 Teksti Tarja Heiskanen Ei kommentteja Hyvinvointi

Ystävyys on sielujen avioliitto

Näin on sanonut Voltaire. Ihminen on laumaeläin ja tarkoitettu elämään yhdessä muiden kanssa, olemaan vuorovaikutuksessa. Vuorovaikutus on myös ystävyyden kivijalka, mutta samalla kompastuskivi. Monet erimielisyydet syntyvät sosiaalisessa kanssakäymisessä kompuroinnista.

Vasemmalla: Albert Edelfeltin maalaus Hyvät ystävät II (Bertha ja Capi) , 1882. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Douglas Siven.

Jokainen kuitenkin toivoo, että olisi ystäviä, ja sydänystävä, joka on kuin toinen minä. Ihminen, joka saa meidät tuntemaan, että kuulumme johonkin ja olemme arvokkaita, meillä on jokin merkitys. Tällainen ystävä vahvistaa, rohkaisee, antaa tukea, iloitsee, ei tuomitse, on läsnä, jakaa surut ja ilot.

Todellinen ystävyys perustuu luottamukseen ja vastavuoroisuuteen, jossa oman sydämen voi avata apposen auki toiselle. Ystävyyden esteenä voi joskus olla, ettemme osaa tai uskalla avata sydäntämme vilpittömästi toiselle, tai sitten toinen ei osaa avata omaansa. Osin syynä voi olla terve pelko; sydämen avaaminen tekee meistä myös haavoittuvia. Mutta jos emme uskalla ottaa riskiä, ystävyys ei ole mahdollista. Jos ystävä pettää tällaisen luottamuksen, kertoo luottamuksellisia asioita eteenpäin, ystävyys loppuu yleensä siihen.

Riippuuko ystävyys siis ennen kaikkea toisesta ihmisestä ? Aristoteleen mukaan ystävyys on molemminpuolista hyvää tahtoa. Ystävyys siis tarkoittaa sitä, että haluaa toiselle hyvää, täysin pyyteettömästi. Kuitenkaan se, että tahdon sinulle hyvää, ei riitä, ellen saa tahdolleni vastakaikua. Ystävyys vaatii aina vastaystävyyttä, mutta ei vastapalvelusta. Siihen ei kuulu taktikointi tai hyödyn tavoittelu.

Miten ystäväksi tullaan? Ystävyyttä voi kutsua myös taidoksi, hyväksi taidoksi, elämäntaidoksi. Jotkut ovat tässä toisia parempia. Ystävyyttä voi kuitenkin oppia. Perustana on aina hyvän tahtominen toiselle. Ja tahdon pitää näkyä käytännön teoissa; elämän iloissa, suruissa, yhdessä jakamisessa, mukaan pyytämisessä, auttamisessa, kuuntelemisessa ja kuulemisessa.Ystävyys ei siis idä itsestään.

Ystävyys on tavallaan rakkautta, jossa kaksi sielua löytää toisensa.

Hyvää ystävänpäivää!


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti