Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 4. 2018 Teksti Umami Ei kommentteja Hyvinvointi

Ravinto kaiken A ja O

Arkiston aarre vuodelta 2012: Muutos alkaa ravinnosta, koska se vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin. Tätä juuri minulle on hoettu vuosikaudet, mutta surkea itsehillintä on estänyt minua saavuttamasta sellaista olotilaa,  jossa olen parhaimmillani.

Olen vuosikaudet kärsinyt yleisestä väsymyksestä,  vatsavaivoista, nivelsäryistä, allergioista sekä nyt viimeiset vuodet toistuvista vatsakrampeista. Lääkärin vastaanotolla raju totuus omasta terveydentilastani oli vaikea kohdata, huolimaton elämäntapa on aiheuttanut tulehdustiloja kehossani ja sitä mukaan muita ongelmia on pulpahtanut esiin. Osalle näistä heikkouksista en voi mitään, niiden kanssa pitää vain elää mutta rankin muutos on muuttaa koko ruokavalio. Olen nautiskelija, rakastan rasvaista ruokaa ja herkkuja. Ravintolakäynneistä tulee tuskaisia kun joku herkuttelee pizzalla ja minä syön kananmunaa viidettä kertaa sen päivän aikana. Voiko tähän koskaan tottua?

Aikaisemmassa postauksessani kerroin useita syitä siihen miksi halusin ryhtyä juuri kisaamaan jonain päivänä. Oma kiinnostus, muiden elämäntapamuutokset ja  ehkä ikäkriisikin ovat vaikuttaneet tähän päätökseen. Mutta kaikkein suurin syy tähän on kuitenkin oma terveydentila ja kehon ”heikkous”, joka on saanut minut siihen pisteeseen, että totean ”nyt riittää”! En kertakaikkiaan suostu olemaan sairas, heikko tai periksi antava. Jos en voi juosta sitten kävelen, jos en voi syödä herkkuja niin syön hedelmiä. Omalta osaltani itkut on nyt itketty ja on aika kääntää uusi lehti elämässäni – minähän tähän pystyn. Asenne ratkaisee ja esteitä varmaankin tulee lisää (olen aikamoinen pessimisti), mutta se ero aikaisempaan on motivaatio ja tavoite.

Suurin haaste kovalle treenaukselle on jaksaminen, olen tottunut syömään mitä eteen sattuu ja sitä kautta olen myös saanut enemmän energiaa. Nyt kävelylenkille lähtö on vaikeutunut ja salilla en jaksa nostaa isoja painoja. Tutkiessani erilaisia valmisteita ja lisäaineita pelottaa, kokonaisvaltainen hyvä olo tulee ainoastaan oikeasta ravinteikkaasta ruoasta eikä tabuja syömällä. Tosin uskon, etteivät normaalit multivitamiini – ,  D-vitamiini-, omega-3 ja maitohappobakteerit ole haitaksi keholle päinvastoin. Mutta entäs aminohapot, L-glutamiini, superruoat, proteiinilisät, palautusjuomat? Omassa ruokavaliossani ei saisi olla vehnää, soijaa, hiivaa, sokeria eikä maitotuotteita. Haastavaa on etsiä lisäravineet jotka ovat niin puhtaat kuin mahdollista. Ryhtyessäni tähän elämänmuutokseen ja kun tähtäimessä on kisaaminen tulevaisuudessa niin uusia ongelmia ilmantuu. Vapaa-aika pyöri ravinnon ja treenien suunnittelemisessa, ja kaiken tämän yhteensovittamiseen perheen kanssa. Ilman valmentajaa edistys on hidasta, tutkiskelen iltaisin erilaisia teoriota ravinnosta, kuntoilusta ja kisaamisesta. Yritän olla armollinen omalle keholleni kuuntelemalla sitä, en aio rääkätä itseäni kovalla treenillä ja vähäisellä ruoalla. Kehoni tarvitsee aikaa muutokseen,  ja uskon että hitaasti hyvää tulee.

Jää hyvästi!

En usko dieetteihin (paitsi lääkärin määräämiin) vaan kokonaisvaltaiseen muutokseen ja tätä hoen kyllästymiseen asti. Kaikki haluavat laihduttaa ja nähdä tuloksia ulkoisesti, mutta laihdutuskuurilla ei saavuteta pysyviä muutoksia kehossa. Esimerkiksi erilaiset krooniset tulehdustilat eivät häivy 2 viikon paastolla tai kuukauden karppauksella. HUOM! En ole lääkäri enkä alan asiantuntija mutta omasta kokemuksesta puhun tällä hetkellä. Joka ikinen asia, jonka laitat suuhusi vaikuttaa ja seurauksista kärsit pitkään. Ja yhtä vakavaa on itsensä näännyttäminen dieetin yhteydessä, vain pari kilon tähden. Kokonaisvaltaisessa elämäntapamuutoksessa aloitetaan hitaasti vaihtamalla epäterveelliset ravintoaineet terveellisiin. Jos jätät pois jotain ruokavaliostasi niin samalla lisäät jotain uutta siihen. En voi esimerkiksi syödä leipää enkä pastaa (no se ei myöskään ole kovinkaan terveellistä), mutta syön perunaa ja quinoaa. En voi syödä makeisia tai herkkuja, mutta syön tummaa suklaata (ilman sokeria ja vehnää) ja hedelmiä,  vaihdan maidon mantelijuomaan ja  vuohenmaitoon. En usko kärsiväni puutostiloista koska  ravinto on terveellistä. En laske kaloreita enkä käy vaa´alla. Mittanauha on ystäväni ja se kertokoon olenko tehnyt muutosta treenin ja ruokavalioni avulla. Ja tämä on nyt eläämäni, ehkäpä loppuikäni. Hyväksyn sen ja nautin siitä, enkä tee siitä suurempaa numeroa.

Tervetuloa uusi elämä!

Teksti ja kuvat Michaela.

Julkaisemme uusintana Michaelan hänen elämänmuutoksestaan kertovan artikkelisarjan, joka ei voisi olla ajankohtaisempi myös nyt.

Michaela saavutti tavoitteensa ja hän osallistui Fitness-kisoihin.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti