Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 11. 2009 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Lähes puolet tulipaloista voitaisiin ennaltaehkäistä

Tulipalot johtuvat usein ihmisen omasta toiminnasta, ja puolet paloista voitaisiinkin ehkäistä helposti kiinnittämällä huomiota omaan käyttäytymiseen.

Tulipaloriskiin on syytä varautua hankkimalla kotiin palovaroittimien lisäksi alkusammutusvälineet.

Myös lapset tulisi opettaa käyttämään niitä ja toimimaan mahdollisessa tulipalossa.

Kotona sattuvia tulipaloja pystytään tuskin koskaan täysin ehkäisemään, vaikka palot johtuvatkin useimmiten ihmisen omasta toiminnasta.

– Käytännössä palamaton koti olisi mahdollista rakentaa, mutta se olisi hyvin kallista ja kadottaisi kodinomaisuuden lähestulkoon kokonaan, kertoo If Vahinkovakuutusyhtiön johtaja Veli-Pekka Kemppinen.

Tärkeimmät palojen vähennyskeinot ovat oman asenteen sekä käyttäytymisen ja siihen liittyvien riskien tunnistaminen.

– Suurimmat syyt paloille ovat sähköasennusten ja sähkölaitteiden turvattomuus ja tulisijojen, kuten hellan lähellä tapahtuva toiminta. Hella itsessään on hyvin turvallinen, mutta jos sen lähelle jättää helposti syttyvää materiaalia ja joku kääntää lieden vahingossa päälle, syttyy palo herkästi. Usein paloja voitaisiin ehkäistä pienillä, yksinkertaisilla toimenpiteillä, Kemppinen arvelee.

Vaikka sähköpalojen määrä on viime aikoina ollut kasvussa, on paloturvallisuudessa kuitenkin ehtinyt tapahtua myös paljon myönteistä. Esimerkiksi erilaisia kynttilöitä ja ulkotulia käytetään nykyään turvallisemmin, koska yhä useampi kiinnittää huomiota oikeanlaiseen käyttötarkoitukseen ja -paikkaan sekä siihen, että ne sijoitetaan palamattomalle alustalle. Lisäksi itse tuotteidenkin turvallisuus on lisääntynyt.

Suomalaisten kiinnostus kodin tekniseen suojaukseen on lisääntynyt kaiken aikaa. Digiajan myötä televisioita on uusittu, mutta myös muita laitteita on hankittu.

– Markkinoille on tullut kokonaisvaltaisia vahingon ilmaisuun keskittyviä laitteita, esimerkiksi niin sanottuja hellavahteja. Sellaisten laitteiden hankintaa kannattaa harkita, esimerkiksi remontin tai sähkölaitteiden uusimisen yhteydessä, Veli-Pekka Kemppinen kertoo.

Joulu on riskialtista aikaa

Vuodenajoista erityisesti joulu on tulipalojen riskiaikaa, koska silloin poltetaan paljon kynttilöitä, lämmitetään saunaa ja tehdään ruokaa. Päällä olevaa uunia tai palavia kynttilöitä ei saisi koskaan jättää valvomatta. Tulisijojen ja saunan ensimmäinen lämmitys pitemmän tauon jälkeen kannattaa tehdä hyvin varovaisesti, etteivät hormit ylikuumene. Myös kiireen ja hosumisen vähentäminen lisää turvallisuutta.

– Paloturvallisuus alkaa jo jouluvalmisteluista. Kun tehdään joulusiivousta, on jääkaapinkin takaa hyvä imuroida villakoirat pois. Sillä pienennetään sekä energiakulutusta että paloriskiä. Liesituulettimen puhdistaminenkin hidastaa palon etenemistä tehokkaasti, If Vahinkovakuutusyhtiön johtaja Kemppinen toteaa.

Mitä jos jotakin kuitenkin sattuu?

Aina vahinkoja ei kuitenkaan voida välttää, ja mahdolliseen palotilanteeseen tulisikin varautua ennakolta. Palovaroittimien toimintakunto pitäisi testata kerran kuukaudessa, ja vahinkoon voi varautua hankkimalla kotiin alkusammutusvälineet.

– Yhden sammutuspeitteen pitäisi olla keittiössä käden ulottuvilla, lisäksi esimerkiksi eteiseen tai olohuoneeseen voi hankkia käsisammuttimen. Molempien käyttöä pitää harjoitella etukäteen, eikä vasta hätätilanteessa lukea käyttöohjeita, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:in tiedottaja Eevi-Kaisa Hepojoki toteaa.

– Jos palon alku on pieni, voi sen itse yrittää sammuttaa alkusammutusvälineillä. Mikäli tulipalo leviää, pitää poistua välittömästi ja sulkea samalla ikkunat ja ovet sekä tietenkin auttaa muitakin poistumaan. Hätänumeroon 112 kannattaa soittaa vasta turvallisesta paikasta. Hätäkeskusneuvoja antaa ohjeita, mutta tapahtumapaikalle pitää jäädä, kunnes apu saadaan paikalle, Hepojoki neuvoo.

Lapsia pitää opettaa

Oikea palotilanne on totinen paikka, ja tulipaloon varautumista pitäisi opettaa myös perheen pienimmille niin koulussa kuin kotonakin.

– Lapsille tulee opettaa esimerkiksi kynttilän sytyttäminen turvallisesti, ja samalla näyttää, millainen elementti tuli on. Kotona täytyy sopia ennakkoon, miten palotilanteessa toimitaan. Palotuvallisuusasioita voi opetella menemällä vaikka paloturvallisuuskurssille tai vierailemalla Päivä Paloasemalla –tapahtumassa, jossa tulipalossa tarvittavia taitoja voidaan harjoitella käytännössä turvallisissa olosuhteissa, Hepojoki kertoo.

Kainaloon: Päivä Paloasemalla -tapahtuma

web_KELAmSpk32

– Lauantaina 28. marraskuuta järjestetään lähes 250 paloasemalla ympäri Suomen Päivä Paloasemalla -kodin paloturvallisuusteemapäivä.

– Katso sinua lähinnä olevan tapahtuman paikka- ja aikatiedot osoitteesta www.paivapaloasemalla.fi

– Tapahtumassa palokunnat antavat tietoa tulipalojen ennaltaehkäisystä ja paloturvallisuusasioista. Paloasemien turvallisuusaiheinen ohjelma vaihtelee asemakohtaisesti.

www.paivapaloasemalla.fi
www.palovara.fi
www.spek.fi
www.if.fi


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti