Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 6. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Juhannus on maagista aikaa!

Juhannus on keskikesän juhla, silloin alkaa kesälomat ja kesä on kauneimmillaan. Mutta säillehän ei mitään voi, juhannus on kuitenkin satoi tai paistoi. Juhannukseen kuuluu hyvä ruoka, juhannuskokko, juhannuskoivut, juhannussauna ja tietenkin juhannustanssit. Osa juhannuksen tavoista juontaa juurensa eurooppalaisesta valon ja hedelmällisyyden juhlasta. Monet juhannustaiat liittyvätkin sen ”Oikean” löytymiseen!

Erilaisten lemmentaikojen avulla haluttiin saada selville kuka on tuleva puoliso, tai miten saada se joku tietty puolisokseen. Juhannussaunassa luettiin loitsuja ja vihdottiin kukkavihdoilla, jotta olisi houkuttelevin kosittava. Kun puoliso jo oli löytynyt, tehtiin taikoja onnen säilyttämiseksi.

Tunnetuin taika lienee seitsemän tai yhdeksän (riippuen mistä päin Suomea taika tulee) erilaisen kukan poimiminen ja tyynyn alle laittaminen, jotta unessa näkisi tulevan puolison. Mutta taikoja on vaikka kuinka paljon erilaisia eri puolilta Suomea. Tässä muutama lisää kokeiltavaksi, mikäli haluatte saada selville kenen kanssa ja koska häitä vietetään!

*Juhannussaunan jälkeen, heitä vihta saunan katolle tai katon yli. Jos vihdan tyvi osoittaa kotia kohti saa olla vuoden kotona, jos tyvi kääntyy muualle, tulee sulhanen sieltä.

*Kahmaise juhannusyönä halkopinosta pino halkoja ja laske ne. Parillisen luvun saanut menee seuraavana naimisiin.

*Jos haluat tietää, onko tuleva mies leski vai poikamies, niin kävele alasti selin halkopinoa päin. Jos takapuoleen osuva halko, on halkaistu, niin mies on leski, jos taas pyöreä, niin mies on poikamies.

* Mene keskiyöllä kolmen tien risteykseen, riisu itsesi alastomaksi ja lakaise teitä kaikkiin kolmeen suuntaan. Tuleva puolisosi tulee tiellä vastaan. Jos kukaan ei tule, yritä ensi vuonna uudestaan.

* Kierrä kaivo kolme kertaa ympäri alastomana keskiyöllä, kurkista kaivoon ja näe tuleva puolisosi. Jos haluat ottaa varman päälle, lakaise samalla kun kuljet vastapäivää kaivon ympäri, ennen kuin katsot. Näin tehtiin ainakin Pomarkussa.

* Kierrä kolmikulmainen pelto kolme kertaa alastomana. Kolmannella kerralla tuleva puoliso tulee vastaan.

* Kieri juhannusyönä alastomana kasteisella niityllä.

* Kuuntele juhannusyönä käen kukuntaa. Jokainen kerta, kun käki kukkuu on yksi vuosi lisää sulhasen löytymiseen. Jos käki ei kuku ollenkaan, tulee sulhanen jo samana vuonna.

*On hyvä jos silmiäsi kirvelee juhannuskokolla. Juhannuskokon savu kiemurtelee sen luokse, jonka häitä vietetään pian.

* Laita pään alle kupariraha kun menet nukkumaan. Nouse aamulla reippaasti ylös ja lähde kävelemään, ensimmäinen vastaan tuleva mies, on tuleva puolisosi. Onneksi nykyäänkin löytyy kupariraha helposti, jos lompakosta löytyy yhden, kahden tai viiden sentin kolikko.

* Tee yhdeksällä heinällä sidottu kukkaseppele ja laita se tyynyn alle, ja näe unta tulevasta puolisostasi.

* Laita vasemman jalan sukka väärin päin ja tuleva puoliso tulee uniisi.

Lähteitä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannustaika

http://www.naimisiin.info/html/body_taikoja___enteita.html

http://www.tunturisusi.com/juhannus/taiat.html

Aika moniin taikoihin liittyy alastomana viuhahtelu. Se on varma tapa kiinnittää vastakkaisen sukupuolen huomiota. Jos sulhasehdokkaat tiesivät näistä taioista, he osasivat varmasti olla lähellä mieleisen tytön taikoja.

Juhannustraditiot ovat suomalaisissa kodeissa hyvin samantapaisia. Kotia siivotaan hieman normaalia viikkosiivousta enemmän. Ruokapöytään varataan hieman parempia herkkuja. Alkoholia käytetään usein liiankin runsaasti (mistä lämpiminä juhannuksina seuraa hukkumisia) ja kokkoa poltetaan siellä, missä se on sallittua. Uusia traditioita voi toki keksiä.

Omaan juhannukseeni kuuluu perinteisesti sauna ja sen jälkeinen meressä viuhatelu sekä myöhemmin omassa mökkirannassa roihuava kokko.

Kerro, millaisia juhannustraditoita teillä on.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti