Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 5. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Putkiremontin kauhut ja -ilot!

Viime vuonna näihin aikoihin elimme tuskaisia aikoja. Taloyhtiöömme oli tulossa varsin pitkäaikainen putkiremontti. Siitä tuli kuitenkin paljon pitempi remontti kuin koskaan uskalsimme kuvitellakaan.

Artikkelisarja on uusinta vuodelta 2011.

Luvatusta 4-5 kuukaudesta, remontti venähti loppujen lopuksi 8 kuukauteen. Oli kova työ suojata koti remonttipölyltä ja lialta ennen poismuuttoa. Pelkäsimme myös varkaita. Mitä kotiin uskaltaisi jättää? Remontin alussa huoneistojen ovet oli jätetty auki rappukäytävään jopa viikonlopuksi. Mitään ei kuitenkaan onneksi hävinnyt.

Muutin vaatimattomaan saunamökkiimme Hankoon ja kuvittelin voivani palata sieltä syksyn alettua. Toisin kävi, painiskelin hatarassa mökissä pakkasessa ja tuulessa pitkään. Loppujen lopuksi pääsin kotitaloon, mutta aluksi anoppilaan, 3.12. Omaan asuntoomme pääsimme muuttamaan vasta 15.1.

Remontin jälkeen on riittänyt siivottavaa. Kipsipölyä on edelleen kaikkialla, sitä tunkeutuu yhä lisää ovenpielistä ja postiluukusta, koska nyt on käynnissä myös porraskäytäväremontti.
Käynnissä on myös valtaisa kellariremontti talomme alla. Se jatkuu pitkälle syksyyn. Kellareiden päällä kulkee katu, moni autoilija ei tiennyt ajavansa katua, joka voisi romahtaa kellareihin milloin tahansa. Työt alkavat seitsemältä, joten erilaiset poraus, jyskytys ja hiomisäänet ovat tulleet tutuiksi. Ne kuulostavat jo ihan kotoisilta.

Kustannukset

Remonttikustannukset ovat pilvissä ja taloyhtiöllä on sitä varten huimasti lainaa. Elämme tällä hetkellä kuin valtiovalta Portugali-pakettinsa kanssa. Riittääkö asukkailla vielä ymmärrystä erilaisten remonttikustannusten ja yhtiövastikkeiden korotuksiin? Tukipakettia tarvitaan.

Suunnitteilla on 8 kerroksisen talomme korottaminen ja uusien ateljeehuoneistojen rakentaminen vanhalle vintille. Uusia asuntoja myymällä saisimme kustannuksia peittoon. Toisaalta niitä myös kertyisi reippaasti, koska rappuumme pitäisi rakentaa uusi hissi.

Porraskäytäviä entisöidään. 70-luvun tummanruskeat kaakelit ovat saaneet väistyä. Seinät maalataan arkkitehdin alkuperäisen suunnitelman mukaan valkoiseksi, vihreäksi ja jykevöitetään mustalla tehostevärillä. Huoneistojen ulko-ovia ehdotettiin myös maalattavaksi mustaksi, mutta se tuskin toteutuu. Moni haluaa säilyttää sittenkin ruskeat tammiovet. Kammottavasta loisteputkivalaisusta on päästy eroon. Energiaa säästyy kun valo syttyy rappuun kauniisiin lampetteihin liiketunnistimen avulla.

Pssst!
Eivät remontit tähän lopu. Seuraavaksi tulee varmaankin talon julkisivuremontti ja maalaaminen? Entä miten oma remontti? Parketti pitäisi hioa ja pintaremontti tehdä. 10 vuodessa seinät ja katot alkavat näyttää jo tosi nuhruisilta.

Olen kirjoittanut useita juttuja tästä samasta aiheesta, ne löytyvät arkistosta samalla nimellä putkiremontin kauhut ja -ilot! 1-17


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti