Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 1. 2009 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 2 kommenttia Ajankohtaista Luonto ja vapaa-aika

Saariselkä – hiihtoparatiisi!

Saariselällä ei olekaan kaamosta! Lumi on puhdasta ja kaunis sininen hetki jatkuu koko päivän. Kohta näkyy myös jo kevään huikaiseva aurinko. Upeat hiihtoladut kutsuvat haukkaamaan raitista ilmaa, sisällä mökissä roihuaa takkatuli ja pöydät notkuvat pitokokkien parhaita herkkuja. Hiihtoloma Lapissa on myös herkuttelua varten.

Tekemistä riittää

Saariselkä lähialueineen on upea vaihtoehto Lapin lomien viettopaikaksi. Hyvin hoidettuja, valaistuja murtomaahiihtolatuja ja laskettelurinteitä riittää Kaunispään sekä Kiilopään huikeissa maisemissa kaiken tasoisille kuntoilijoille. Niillekin, jotka eivät välttämättä halua monoja jalkaansa laittaa on runsaasti tekemistä. On kylpylät hemmotteluhoitoineen, poroajelut, koiravaljakkoretket, avantouinti, pilkkiminen ja revontulien bongailu sekä erilaiset räätälöidyt moottorikelkkasafarit. Reipas ulkoilu tekee myös nälkäiseksi ja lomalla haluaa herkutella. Onneksi Saariselällä myös kaikki ruokatarjoilut ovat mahtavia.

Vuokramökit ja pitopalvelut

Paikallinen pitokokki Lyyli Huhtamella kestitsee ja palvelee mökkiläisiä kokkipoikansa Marko Tiaisen kanssa suurella lämmöllä ja sydämellä. Lyylin leivinuuni lämpiää usein jo neljän maissa aamuyöstä.  Kiviarinauunissa paistetut piirakat ja rieskat, sekä jälkiuunin lämmössä hautuneet padat maistuvat juuri siltä, kuin parhaan suomalaisen perinneruoan tuleekin maistua.

Herkullista ruokaa hiihtolenkin jälkeen

Hyvän hiihtolenkin ja saunan kruunaavat lohi-, siika-annokset sekä erilaiset pororuoat. Mitäpä olisikaan Lapin matka ilman mehevää poronkäristysannosta ja kuumaa leipäjuustoa lakkahillolla.

Lappilaista lähiruokaa

Eksoottisempiakin vaihtoehtoja on toki tarjolla. Lapissa lähiruokaa ovat myös jäämeren kalat sekä hämähäkkiravut. Jo pelkässä ravun jalassa riittää reilusti syötävää. Herkkusuut pääsevät maistamaan harvinaisempiakin herkkuja. Riekkoa ja metsoa lapissa vielä riittää, silloin tällöin halukkaille on tarjolla jopa karhunpaistia.

Palvelu pelaa

Lyyli ja Marko kestitsevät vieraita runsaalla kädellä, valmistavat aamiaiset, lounaat ja päivälliset sekä pakkaavat mukaan moottorikelkkasafarin ja hiihtoretken muhkeat elämyseväät tai hankkivat ruoat mökkiin toiveiden mukaan. Halukkaille järjestetään myös kokkikursseja. Moottorikelkan vuokrahintaan sisältyy ajoasu sekä ajankohtaiset reittineuvot.

Kuukkelilammen retki

Kuukkelilammen kuuluisa Lintu-Antin taukotupa sijaitsee 10 kilometrin päässä kylästä.

Kodassa on aina tarjolla  pitsireunaisia jättiräiskäleitä, loimulohta ja tietysti mahtavaa tunnelmaa sekä tarinoita nokipannukahvien siivittämänä.

Lintu-Antin taitavilla puukonvedoilla puupalikoista pyrähtelee kauniita Tulilintuja uskomattoman kevein puisin siivin.

Lapissa ei olekaan kaamosta!

Saariselällä ei tunneta mustaa lohdutonta kaamosta kuin se Helsingin seudulla voi pahimmillaan olla. Lapin kaamos on lumisessa maisemassa useiden sinisten ja harmaiden sävyjen leikkiä ja koko päivän kestävä romanttinen ”sininen hetki”. Siitä ehtii nauttia kaikessa rauhassa ulkoillen tai takkatulen ääressä hyvää kirjaa lukien.  Tunturin laelta saattaa kirkkaalla ilmalla kuitenkin aina aistia myös ohuen auringon kajon.

Tee varaukset ajoissa

Kaikki majapaikka- ja mökkivaraukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Lapin matkailu on kasvamassa ja tietyt lomaviikot erittäin suosittuja. Tämän vuoden viikko 14 on Saariselälläkin jo täynnä, viime hetken peruutuspaikkoja saattaa toki aina kysellä.  Jos mieleisensä mökin haluaa pääsiäiseksi saada, kannattaa varaus tehdä jo kesällä.

Saariselkä on upea paikka kaikkina vuodenaikoina. Kesällä siellä voi patikoida, tehdä veneretkiä Inarin järvelle tai huuhtoa vaikka kultaa. Ruska-aika Lapissa on aina elämys. Metsät pullistelevat puhdasta puolukkaa ja koivutatteja.

Talvigolfia!

Golfista kiinnostuneet voivat kokeilla jäägolfin iloja Rovaniemellä, Kemijärven jäällä.

Lisätiedustelut:

www.kiinteistopalvelut.com

www.saariselkä.fi

www.kakslauttanen.fi


Aiheet: , , , , , ,

2 kommenttia

 1. Hei - olen

  Hei – olen tavannut Lintu-Antin matkailutapahtumassa täällä Helsingissä monta vuotta sitten. Muistan kyllä mainion miehen. Hän vuoli pari lusikkaa minulle muistoksi tilaisuudesta. Tuskin hän näitä sivuja lukee, mutta terveisiä Antille jos joku sattuu menemään käymään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Laura

  16. 1. 2009 15.08

 2. Oijoi, kyllä noita

  Oijoi, kyllä noita ruokia nauttisi ihan ilman hiihtoretkeäkin!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lila

  16. 1. 2009 15.11

Kirjoita kommentti