Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 2. 2013 Teksti Umami Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Kyllästyitkö jo uuteen harrastukseesi?

Vuodenvaihteen huumassa aloitetut harrastukset alkavat tässä vaiheessa monella hiipua unohduksiin. Jos etsit nyt uutta tekemistä vapaa-aikaasi, unohda perinteiset lenkkeilyt ja kuntosalit, ja etsi harrastus, joka ei ihan ensimmäisenä tule mieleen. Kysyimme harrastelehtien päätoimittajilta vinkkejä kuuteen uuteen lajiin.

(Vasemmalla: Agility on hauska harrastus sekä koiralle että omistajalle.)

1. Vasara käteen

Puutyöt ja nikkarointi sopivat kaikille ikään ja taitoihin katsomatta.

– Harrastusta ei tarvitse aloittaa mökin rakentamisesta, vaan vaikkapa leikkuulaudasta, linnunpöntöstä, hyllystä, viinipullon kotelosta tai ilmalämpöpumpun suojuksesta. Onnistuneen lopputuloksen voi lahjoittaa ystävälle uniikkina design-tuotteena, toteaa Tee Itse -lehden Suomen toimituksesta vastaava toimittaja Anne Pelkonen.

Aloittelevan ja kehittyneemmänkin nikkaroijan apuna ovat lehtien ohjeet, verkkosivut ja keskustelufoorumit, joiden avulla harrastukseen ei pääse ihan heti kyllästymään.

2. Sormet multaan

Jos vasara ei pysy kädessä, voi vaikka upottaa sormet multaan. Kasvien kasvatukseen ei välttämättä tarvita parveketta tai pihaa, vaan se onnistuu myös ikkunalaudalla.

– Alkuun pääsee helposti, kun ostaa ruokakaupasta paprikan ja ottaa siitä siemeniä talteen. Pieniä kasvatusruukkuja saa leikattua esimerkiksi maitopurkeista, joissa terhakka taimi punkee mullasta esiin muutamassa viikossa, kertoo ViherPihan päätoimittaja Auli Honkanen.

– Jos kasvia jaksaa kastella ja lannoittaa ja siirtää isompaan ruukkuun, kesän lopussa pääsee herkuttelemaan itse kasvatetulla sadolla. Tämä on lähiruokaa lähimmillään! Ja jos viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita, itse kasvatettu ruoka on myös puhtainta mahdollista syötävää.

Paprikan kasvatus onnistuu myös ikkunalaudalla. Kuva Kari Kaipainen

3. Jalalla koreasti

Vaikka kuntosali ei innostaisikaan, liikuntaharrastuksia ei kannata unohtaa kokonaan – pitää vain löytää itselle sopiva laji. Miltä kuulostaisi vaikkapa kilpatanssi?

– Ruumis ja sielu voivat hyvin, kun treenit saavat hien virtaamaan ja ärsyttävät jumittuneita aivosoluja ihan uusiin kuvioihin, kehuu Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen.

Alkuun pääsee helposti etsimällä netistä lähimmän tanssiurheiluseuran yhteystiedot ja hankkiutumalla omalle tasolla sopivaan harrastusryhmään. Jos intohimo lajiin kasvaa, kilpaileminen laajentaa sosiaalisia ympyröitä vielä ihan uudella tavalla.

Vakiotanssi. Kuva: Wikipedia

4. Vene vesille

Kipparin päätoimittaja Vesa Leppä kehottaa lähtemään veneellä lähelle luontoa vaikkapa kalastamaan, vetämään vesisuksia, temppuilemaan kneeboardilla tai sukeltamaan.

– Netti on tulvillaan asiaa ja kertomuksia veneilystä. Harrastuksen voi aloittaa vaikka helmikuun alun venemessuilta uusien veneiden ja moottoroiden ihmettelyllä. Sitten opetellaan vesillä olemista, navigointia ja merimerkkejä, Leppä neuvoo.

– Veneellä pääsee tutkimaan saaria, ja sen voi kuljettaa autolla kokonaan uusiin maisemiin, vaikkapa Inarinjärvelle.

5. Kestävyyttä maastosta

Jos vesi ei tunnu omalta elementiltä, uutta tekemistä löytyy myös kuivalta maalta. Lihasvoimalla liikkuvista kaksipyöräisistä kiinnostuneen kannattaa kokeilla pyöräilymuotoa, jota ei ole koskaan aikaisemmin harrastanut.

– Esimerkiksi BMX, maastopyöräily, maantiepyöräily, talvipyöräily tai yksivaihteisilla sinkulalla tai fixillä ajaminen. Kannattaa kokeilla myös triathlonia, joka on yksi monipuolisimmista kestävyyslajeista. Kuntoilu- ja kilpailumatkat ulottuvat pikakisoista yli kymmenen tunnin urakoihin, kertoo Pyöräily+Triathlon–lehden päätoimittaja Ilkka Järvimäki.

Pyöräilyn tai triathlonin kimppuun ei kannata rynnätä kovin odotuksin, vaan itselle pitää antaa aikaa kehittyä. Järvimäki muistuttaakin, että vain mukavalta tuntuva harrastus kestää pitkään.

6. Nelijalkaisen kaverin kanssa

Mukavan harrastuskaverin voi saada myös omasta koirasta. Agi.fi-lehden päätoimittaja Tero Mesiranta kertoo tietävänsä satoja ihmisiä, jotka ovat ”vahingossa” päätyneet agilityn kaltaisiin urheilullisiin koiralajeihin.

– Urheiluelementti agilityssa liikuttaa myös ihmistä, Mesiranta kertoo.

– Koiraharrastuksissa pääsee helpoimmin alkuun peruskoulutuksen kautta ja se säästää lannistavilta hetkiltä harrastuksen edetessä. Varokaa myös sitä, että opitte koiraurheilun lisäksi jotain myös itsestänne.

Suomen Agilityliiton kansainväliselle tasolle tähtäävien valmennusleiri, TopTeam. Valmentaja Jari Suomalainen, radalla Pekka Perälä ja bordercollie Spot. Kuvaaja: Tero Mesiranta / agi.fi

Faktaa:
– Aikakauslehtien liittoon kuuluu lähes 530 lehteä, joista yli 60 luokitellaan harrastelehdiksi.
– Vuonna 2012 ilmestyi 33 uutta aikakauslehteä, ja niistä peräti 23 on harrastelehtiä.
– Harrastuksista muun muassa erilaiset liikuntamuodot, käden taidot, musiikki, matkailu, puutarha, lemmikit ja ristikot ovat keränneet ympärilleen omia lukijakuntia ja lehtiä. Myös muissa lehdissä harrastukset ovat hyvin suosittu aihe.
Pienimpien harrastuslehtien levikki on noin 3000 ja suurimpien jopa lähes 60 000.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti