Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 4. 2018 Teksti Umami Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

Viherpeukalon siemenkuume nousee

Joka kevät minuun iskee hyvissä ajoin siemenkuume. Ja joka kevät kirjoitan päiväkirjaani: älä osta liikaa siemeniä!

Kun taimesi ovat pikkuriikkisiä ja honteloita, niin puutarhamyymälät avaavat ovensa ja upeat ammattilaisten kasvattamat taimet ovat tarjolla. Eli kultainen keskitie pitäisi löytää siemenkylvöissä. Minulla se on vielä hakusessa. Liian aikaisin ei myöskään pidä kylvää. Ikkunalaudat ja muut valoisat paikat kodissa täyttyvät taimipurkeista ja ulkona on vielä pitkään liian kylmä…

Siemenluettelot ja netti pursuavat siemeniä ja upeita värikuviakin. Olen tilannut jo vuosia siemeniä erityisesti www.hyötykasviyhdistys.fi ja www.korpikangassiemen.fi sivuilta ja Thompson & Morganilta Britanniasta. Erityisesti heidän nettisivunsa ovat täynnä niitä upeita kuvia.

Ei liian aikaisin

Tällä viikolla (vk 9) olen aloitellut varovasti muutamien siementen kylvöillä. Myöhemminkin toki kerkiät aloittaa! Monet siemenet kannattaa kylvää vasta huhtikuussa, koska ne itävät nopeasti tai ovat erityisen hallanarkoja (esim. basilika ja samettikukat (tagetes)). Siemenpusseissa on muuten hyvät ohjeet, ne kannattaa lukea. Joitakin siemeniä pitää liottaa, toiset kylvetään pintaan (itävät valossa) ja jotkut tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Kokeilen uusina tuttavuuksina liuskamiinaköynnöstä ja ananaskirsikkaa. Lisäksi kylvin salviaa ja Amerikan jalkalehti- nimistä perennaa.

Istutus ja taimien merkintä

Hyvä taimipottikokoelma syntyy jogurtti-, rasva- ym. purkeista ja maito- ym. tölkeistä. Niitä kannattaa alkaa kerätä hyvissä ajoin. Lisäksi puutarhamyymälät ja tavaratalojen kukka/puutarhaosastot myyvät erityisiä kylvölaatikoita ja potteja. Niitä on myös netissä tarjolla (ks. esim. www.puutarha.com ). Isot siemenet kylvän yksitellen purkkiin, mutta pienet siemenet kylvän hajakylvönä isompaan laatikkoon. Purkit ja laatikot kannattaa peittää kelmulla tai muovipussilla haihtumisen estämiseksi. Muista kuitenkin tuuletella/sumutella kylvöksiäsi. Niin ja tärkeää on muistaa merkitä purkkeihin jollain konstilla mitä niihin olet kylvänyt! Jogurtti- ym. purkkeihin kirjoitan liukenemattomalla tussilla kasvin nimen ja vuosikausia käyttämiini kylvölaatikkoihin laitan merkkitikkuun lyijykynällä kasvin nimen (jotta niitäkin voi käyttää uudelleen). Merkkitikkuja voi ostaa, mutta sellaisiksi käyvät myös esim. jäätelöpuikkojen tikut. Taimet koulitaan sitten aikanaan omiin purkkeihinsa. Koulimisessa aikanaan on lusikan varsi oiva apuväline.

Valitse oikea multalaji – onnistut parhaiten

Tärkeää on, että multa on nk. kaktus-, kylvö- tai yrtti-multaa. Nk. ’mustat mullat’ ovat liian vahvoja pikkuruisille taimille. Yrttimulta on Kekkilän uusi multaseos erityisesti yrttien kasvatukseen. Kekkilän yrttimultaan on lisätty muun muassa juurtumista ja juuriston kasvua edistävää ravinnetta. Lisäksi mullan ravinnetasapaino edesauttaa lehtien tasaista kasvua, eikä yllytä kasvia kukkimaan. Tämän johdosta se soveltuu erityisen hyvin juuri yrteille, joiden makuun kukinta vaikuttaisi usein epäsuotuisasti (lähde: Kekkilä). Siemenet, jotka eivät tarvitse valoa itääkseen peittelen vermikuliitilla. Samaan tarkoitukseen käy myös hiekka, esim. Kekkilä Puutarhahiekka. Nämä katteet ovat hyviä veden haihtumisen sekä harmaahomeen kasvun estämiseksi.

Artikkelin aloituskuva © Christians Dreamstime.com
Tagetes © Infocus | Dreamstime.com
Yrttilaatikko © Amaxim Dreamstime.com


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Minulla on mansikka

  Minulla on mansikka Sarian juuri itänyt pienen pienet hentoiset taimet.
  Lajike tekee koko kesän makeita mehukkaita marjoja aina halloihin asti sekä taimiin että rönsyihin.
  Odotan innolla onnistunko kasvattamaan kauniit amppelimansikat.
  Tomaatin kylvö on seuraavana vuorossa sitten Zinniat samettiruusut Orvokit Leijonankidat nyt ainakin.
  Otan syksyllä siemet talteen.
  Daaliat ja Pasuunakukat sekä Ananaskirsikka sekä Pelargoniat odottavat vielä verstaassa tovin aikaa.
  Ananaskirsikan taimen ostin joskus 10v sitten talveksi kasvi pääsi viileään verstaaseen , vuosien saatossa siitä muotoutui niin iso että jossain vaiheessa kasvatin hedelmien siemenistä uuden yksilön.
  Ikkunalaudalla rehoittaa Kaunis Passionhedelmä jonka senkin olen siemenestä kasvattanut siitä ihana kasvi ettei pudota kauniin vihreitä lehtiään edes talven pimeimpänä aikana maltan tuskin odottaa mahtaako kukkia ja tehdä hedelmiä.
  Ihanaa tämä viherpeukalon puuhastelu on.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pirtu

  1. 3. 2009 22.56

Kirjoita kommentti